Publicitat
Publicitat

Projecten un parc eòlic marí flotant a la zona del golf de Roses

Sorpresa però no pas oposició frontal al macro projecte de parc eòlic flotant mar endins del golf de Roses. L'empresa promotora apunta que podria arribar a cobrir fins un 90% de la demanda elèctrica de la demarcació de Girona. Aquesta setmana se n'ha fet una presentació als agents socials i econòmics de l'Alt Empordà.

L'empresa de desenvolupament d'energia eòlica marina BlueFloat Energy i el grup d'enginyeria i tecnologia SENER han presentat aquesta setmana el projecte d'un parc eòlic marí flotant a entre 10 i 22 quilòmetres mar endins del golf de Roses. Si el projecte prospera, podria entrar en funcionament d'aquí almenys 5 o 6 anys i evitaria l'emissió de fins a 21 milions de tones de CO2. En una primera fase podria generar uns 500megawats, equivalent a un 45% de la demanda elèctrica de la dmearcació de Girona arribant fins a pràcticament un 90% -pels volts desl 1000 MW- quan estés a ple rendiment.La iniciativa està encara en una fase inicial i no s'ha començat la tramitació, però s'apunta que el parc podria constar d'entre 35 i 84 aerogeneradors de més de 200 metres d'alçada per sobre el nivell del mar.A la presentació que l'empresa va fer aquesta setmana s'hi va convocar ajuntaments, consell comarcal, pescadors i entitats ecologistes. Per part de l'Ajuntament de l'Escala, no va poder assistir-hi ningú, però s'ha demanat una reunió perquè l'empresa presenti el projecte a l'Escala. De moment, l'alcalde veu positiu l'enfocament de l'empresa promotora, que ha començat per explicar el projecte al territori.

Amb tot, Víctor Puga lamenta el "desgavell" que considera que hi ha a nivell de planificació d'aquest tipus d'infraestructures al territori.

En una línia semblant s'ha posicionat la IAEDEN. De partida, el parc eòlic de BlueFloat Energy no casa amb el model descentralitzat que defensa l'entitat ecologista. Però si s'assegura que l'energia que produeixi el nou parc servirà per satisfer el territori gironí i no per exportar a l'exterior i que és l'únic que es fa al territori gironí, podrien acceptar-lo.

Els promotors asseguren que la iniciativa està alineada amb els objectius de sostenibilitat energètica de la Generalitat, plasmats a la Llei de Canvi Climàtic del 2017. La llei té com a objectiu que les tecnologies de generació d'electricitat renovable cobreixin el 50% de la demanda elèctrica de Catalunya l'any 2030 i del 100% l'any 2050.

També esperen que generi un nou atractiu turístic a la zona i representi una oportunitat per impulsar la recerca i la innovació energètica per a les universitats, centres d'investigació i empreses gironines i d'abast nacional. Per això, estarà obert a la participació de persones del territori que vulguin invertir-hi. BlueFloat Energy és una empresa dedicada al desenvolupament d'energia eòlica marina i SENER és un grup privat d'enginyeria i tecnologia fundat l'any 1956. Està especialitzat en els sectors de l'energia, infraestructures, aeroespacial i naval. Compta amb una plantilla de més de 2.300 professionals i oficina als quatre continents.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar