Publicitat
Publicitat

El Govern impulsa un paquet de mesures de protecció de la totalitat del litoral català

La Comissió de Territori de Catalunya aprova el Pla de Protecció de la Costa Brava, que evitarà la construcció de prop de 15.000 habitatges en espais amb valor paisatgístic i ambiental. 

La Comissió de Territori de Catalunya, presidida pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha donat llum verda a tres instruments de planejament que incidiran en la protecció i l'ordenació de tot el litoral català, una franja molt sensible a la repercussió del canvi climàtic i on conflueixen interessos paisatgístics, socials i econòmics. 

En concret ha donat el vistiplau definitiu al Pla Director Urbanístic de la Costa Brava, que evitarà la construcció pràcticament de 15.000 habitatges. Aquest Pla analitza àmbits dels municipis del litoral gironí on encara es podria construir, però que no s'han arribat a desenvolupar, avalua la seva sostenibilitat i, si cal, proposa l'estratègia que es considera més adient per a cadascun d'ells. 

Es farà la revisió de 201 sòls situats en els 17 municipis de la Costa Brava que no tenen el seu planejament adaptat al contingut del Pla territorial parcial de les Comarques Gironines, com són per exemple Portbou, Sant Pere Pescador, Torroella de Montgrí, Begur o l'Escala. 

Per altra banda, també s'ha millorat la integració paisatgística d'algunes parcel·les amb edificacions aïllades de 22 municipis del litoral gironí. Es tracta d'unes directrius que caldrà que totes les noves cases aïllades hauran de complir per tal de garantir que queden integrades amb la resta del territori. El nou PDU proposa que 86 àmbits amb una superfície total de 916 hectàrees tornin a formar part de la xarxa d'espais oberts.

Això impedeix l'edificació en aquests espais, fet que evita la construcció d'uns 11.000 habitatges. En el cas en què algun dels sòls ja tingui alguna edificació, s'ha establert que el planejament municipal els podrà regular segons correspongui. Per altra banda, el pla també modifica alguns dels sòls urbanitzables. Per això des del Govern plantegen canviar 56 àmbits de 559 hectàrees on s'hi podrien haver construït 6.830 habitatges. Ara, amb la modificació inclosa, s'impedeix la construcció de 4.000 habitatges, deixant les 559 ha amb un marge de construcció de 2.830 habitatges. 

Amb l'aprovació definitiva del PDU de la Costa Brava, el Departament de Territori i Sostenibilitat ja ha començat a redactar el nou PDU per a la resta del litoral català que anirà entre Malgrat de Mar i Alcanar, tret de l'àrea metropolitana de Barcelona. Aquest nou PDU tindrà la mateixa filosofia que el document que s'ha aprovat a la Costa Brava.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar