Publicitat
Publicitat

Una aposta per la recuperació de la pedra seca

La importància del patrimoni de pedra seca del nostre entorn centra l'última conferència de les jornades del Centre d'Estudis Escalencs. Es va completar amb un taller de reconstrucció d'aquests elements a la zona de Vilanera.

La tècnica de paret de pedra seca va ser declarada l'any 2018 patrimoni de la humanitat per la Unesco. I el Centre d'Estudis Escalencs li va dedicar l'última conferència de les jornades d'enguany. Va ser un acte de reivindicació d'aquesta tècnica arquitectònica humil, o més ben dit, dels humils, com puntualitzava Candid Miró, membre de l'Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord Oriental de Catalunya, ADRINOC.

Dedicar una jornada a la pedra seca va ser una proposta sorgida de l'últim episodi d'espoli detectat l'any passat a Vilanera. La posada en valor d'aquesta tècnica arquitectònica antiga va dividir-se en dos actes: la conferència i el taller. A la conferència, es va exposar iniciatives com les que es recullen al web COL·LABORAXPAISATGE, que vol posar en valor les construccions de pedra seca i el seu paisatge com a mitjà per a fomentar el desenvolupament rural.

Una de les iniciatives destacades d'aquest col·lectiu serà la Setmana de la Pedra Seca, que se celebrarà del 23 al 29 de novembre, amb actes arreu del territori.La taula rodona sobre la pedra seca, al Museu de l'Anxova i de la Sal va comptar també amb la presència de l'arqueòleg Ferran Codina, autor de l'inventari del patrimoni del Parc Natural del Montgrí, on la meitat dels elements inventariats són construccions de pedra seca.

També va intervenir-hi l'escalenc Jaume Salvat, que va recordar l'experiència de la rehabilitació del camí dels Termes, entre els anys 2002 i 2003, amb un ajuntament presidit llavors per Josep Maria Guinart.

L'endemà de la conferència va ser el moment de la pràctica amb el taller que es va fer a la zona de Vilanera, just on l'any passat s'hi va detectar un cas greu d'espoli.

El taller, amb participació de vint persones, va ser dirigit pel marger de l'associació Part Comú Xavi Laporta.

Els inscrits venien de Barcelona, Torroella, Bellcaire, La Bisbal, Roses i L'Escala. La Xènia Donés i en Francesc Jiménez són dos d'ells.

El taller estava plantejat per fer en dues sessions. Les últimes mesures anti-covid decretades, però, obligaran a posposar la segona sessió, prevista per a dissabte vinent.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar