Publicitat
Publicitat

La Directora General d'Urbanisme de Catalunya visita l'Estany de Poma

La Directora General d'Urbanisme de Catalunya es reuneix amb l'Ajuntament de l'Escala per conèixer de primera mà el projecte de recuperació de l'Estany de Poma. El projecte vol convertir la zona en un espai d'esbarjo i passeig a l'aire lliure al bell mig de Riells. 

Mica en mica, el projecte de recuperació de l'Estany de Poma va prenent forma. La Directora General d'Urbanisme de Catalunya, Elisabet Cirici, s'ha reunit amb l'Ajuntament de l'Escala per conèixer l'estat en què es troba aquest projecte. El ple ordinari del mes de setembre, va aprovar inicialment la modificació puntual del pla d'ordenació urbana municipal que ha de permetre convertir l'entorn de l'Estany de Poma en un gran parc públic. 

Per entendre'ns, doncs, el que es fa és una reasignació d'usos, de manera que la major part de tot l'entorn de l'Estany de Poma sigui d'ús públic i concentrant les possibilitats d'edificació que tenien els propietaris a la part més externa i propera a zones ja edificades i, fins i tot, fora de l'àmbit. L'estany té 8,2 hectàrees i es troba a la zona de Riells. Fins fa uns anys, hi havia el càmping Maite, que tenia permís per fer un ús temporal dels terrenys. L'espai natural, fins ara poc conegut, es trobava dins del recinte, la qual cosa impedia als escalencs visitar-lo. El càmping va tancar el 2017 i en canviar de propietari van començar a sorgir diverses veus que reclamaven la protección de l'entorn.

L'objectiu municipal és que tot l'entorn es converteixi en un gran parc d'ús públic, amb itineraris i espais que posin en valor l'interès natural, cultural i patrimonial d'aquest àmbit. En aquest sentit, durant la Festa Major d'aquest any es va inaugurar una exposició dedicada a l'Estany de Poma, en què ja s'apuntaven els eixos de la tramitació que s'està duent a terme i els valors de l'espai. Mentre es completa el procés, han quedat suspeses la tramitació de plans urbanístics derivats concrets i d’instruments de gestió urbanística i l’atorgament de llicències de parcel·lació de terrenys, d’edificació, reforma, rehabilitació i enderrocament de construccions, i altres autoritzacions municipals connexes establertes per la legislació sectorial, ampliació d'activitats o usos concrets i altres autoritzacions municipals connexes a l'Estany.

La direcció general d'urbanisme de Catalunya, s'ha interessat per aquest projecte i ara en valoren les opcions per tirar-lo endavant treballant conjuntament amb el consitori escalenc. 

L'alcalde, Víctor Puga, ha subratllat la importància històrica, ambiental i arqueològica de l'espai natural, així com la seva singularitat. L'estany està inclòs al Catàleg d'Espais d'Interès Natural i Paisatgístic de les comarques gironines. A l'Estany de la Poma hi ha també restes romanes del segle II aC i del segle III dC, de quan el senador Marc Ponci va desembarcar a la Clota amb dues legions que van acampar a la zona. El Museu d'Empúries hi va fer una excavació el 1968 i va trobar-hi restes conservades d'una muralla i altres elements d'interès històric. L'alcalde defensa que a l'espai s'hi puguin fer més investigacions d'aquestes característiques que permetin aprofundir en la recerca arqueològica.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar