Aquest dissabte molt públic va seguir les activitats celebrades en motiu de la divuitena edició de la Festa de la Sal. Dos grups bascos van ser els convidats a l'ofrena de la sal , a les danses i cançons tradicionals. Per primera vegada el foc del ball del drac s'encenia tal com es feia abans.
El so d'un corn marí va donar el tret de sortida a una nova edició de la Festa de la Sal, que enguany ha arribat a la divuitena edició, una majoria d'edat que porta afegit el reconeixement de la Generalitat amb la inclusió, des del mes de febrer, al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.
S'ha premiat la implicació de la gent de l'Escala amb el seu patrimoni històric, tant material com immaterial, recordant com al segle XVI els avantpassats pescadors de sardinals es van instal·lar a la Plaja, portant amb ells les arts de pesca i la salaó de la sardina i de l'anxova, una tradició que perdura actualment i que dona a conèixer l'Escala arreu del món.
La festa de la Sal ha estat reconeguda per 4 raons bàsiques, la mostra d'oficis mariners, les dances ancestrals, les cançons tradicionals i la Gastronomia.
Durant la festa es van poder veure la sortida de sardinals, les venedores de fruits secs, desmallar el peix, el mestre d'aixa, les saladores, els esquenapelats, que posaven la barca en mar empenyent amb l'esquena i així fins a una trentena d'oficis.
El fotògraf escalenc l'Esquirol va ser l'encarregat de fer de guia cap als diferents punts d'interès instal·lats a la Platja, mentre entre explicació i explicació, sonaven havaneres i cançons de taverna a càrrec de Tres de Ronda.
Un moment important és l'arribada del vaixell de la sal, un element indispensable per a la conservació del peix, un dia esperat per tot el poble, que disposa d'un alfolí o magatzem de sal, on es guardava. Representava de nou aquest paper el Rafael, una barca de mitjana de 1915.Després de l'ofrena de la sal, un moment simbòlic de fusió de cultures. arribaven les danses.
S'ha reconegut que a l'Escala va néixer al ball del drac, aquí amb la particularitat des de fa unes edicions que els balladors acaben a l'aigua, i aquest any amb la novetat que el foc que encapçala el drac s'ha encès de com es feia abans.
El ball de nyacres també forma part del patrimoni escalenc.
El grup Nahia Dantza Taldea, de Beasain, a Euskadi va ser el convidat d'enguany fruit de l'intercanvi amb La Farandola.
Cadascú presentava el seu repertori, també amb peces en comú dels dos grups, sense oblidar la participació de la mainada.
Aquest any, Intercanvi de danses i també de cançons tradicionals, amb els cors Indika de l'Escala i els vascos del Coro Behero Plaza.
Les barques de vela llatina amb les veles il·luminades, amb tramuntaneta de fons, hi van posar de nou el toc romàntic, passejant una estona amb tota la plaja a les fosques mentre sonava, Quan jo tenia 4 anys.
La gastronomia ha tingut sempre un paper important, ja de ben aviat.
Al matí es va instal·lar la taverna, on es podia esmorzar a base de sardines a la brasa i pa amb tomata i anxova.
Mentrestant, a diferents punts es treballava en un àpat mariner, sempre recordant el que menjaven els pescadors i les seves famílies.
Durant tota la jornada van ser molts els visitants que es van moure a l'entorn de la Plaja per seguir les activitats que s'havien programat, que aprofitaven també per dinar i sopar.
La Festa de la Sal també serveix per homenatjar aquelles persones que col·laboren en la difusió del patrimoni escalenc o que hi han participat durant anys.
Rebien records els familiars de Pere Sureda Barratina i Pere Sureda Busquets, els de Rosalia Cuatrecasas , els del conegut Neron , i els del cantant Oriol Canals, que ha musicat la festa durant moltes edicions.
Des de l'organització es vol agrair la feina de tots aquells que fan possible la festa.