La segona xerrada de les Jornades del Patrimoni va ser divendres, davant una sala plena de públic que no es va voler perdre la conferència de Joan Surroca. Surroca ha estat un pioner en l'estudi del cultiu de l'arròs i va presentar un treball d'investigació que va fer els anys 70.
Sala plena divendres a la tarda per assistir a la segona conferència de les Jornades del Patrimoni, aquest any dedicades en exclusiva al cultiu de l'arròs. La xerrada va anar a càrrec de Joan Surroca, educador, museòleg i polític català de Torroella de Montgrí, pioner en l'estudi del conreu de l'arròs i la seva repercussió social, econòmica i demogràfica.
Surroca, amb una trajectòria personal i laboral molt heterogènia -ha estat regidor, diputat al Parlament, director de museus, professor de postgraus, pacifista, entre d'altres- va estructurar la conferència com una classe magistral en què, primer, va explicar el perquè del seu interès en el conreu de l'arròs.
I arran de ser un conreu tan conflictiu, va estar a punt de desaparèixer de l'Empordà.
L'estudi pioner que va fer Surroca als anys 70 va consistir en revisar tots els naixements i morts esdevinguts durant el segle XVIII per comprovar si el cultiu de l'arròs està directament relacionat amb l'augment de la mortalitat per culpa de la proliferació de malalties. Una hipòtesi, que segons el treball minuciós de Surroca, es confirma.
La tercera conferència de la sisena edició de les Jornades del Patrimoni serà el 17 d'abril, amb la projecció d'un documental sobre l'arròs de Pals, la identitat d'un poble, amb visita posterior al barri vell de Pals i als arrossars. El cicle acabarà el 24 d'abril.