Aquest divendres es va inaugurar l'exposició temporal La Salaó de Peix a Empúries i l'Escala "del garum a l'anxova" un treball conjunt entre el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries i el Museu de l’Anxova i de la Sal. Després de dos anys de col·laboració conjunta entre els dos museus, el 2014, s’ha triat el tema de la salaó de peix atesa la gran importància que va tenir des de l’antiguitat, tant a Empúries, on es conserva la factoria de salaó del segle I dC, com a l’Escala on encara hi ha set fàbriques dedicades a la salaó d’anxova.
L’anxova és un dels elements que defineixen la identitat de l’Escala com a poble, a més de formar part dels plats de la cuina més avançada. El crític gastronòmic Jaume Fàbrega considerat uns dels més importants dels territoris de llengua catalana destacava l'evolució de l'anxova de l'Escala des d'època grecoromana on el Garum ja era considerat un producte de qualitat.
Durant la conferencia també és destacava el gran producte gastronòmica que té l'Escala però segons Fàbrega s'ha de saber vendre millor
A través d’una exposició, un llibre i un vídeo que recull la memòria de la gent més gran sobre la gran tradició saladora de l’Escala, és fa un recorregut per la història de la salaó de peix, des dels seus orígens fenicis, passant per l’herència romana amb l’elaboració del famós garum, fins a arribar al segle XVI, amb l’arribada dels pescadors de sardinals i la salaó del peix blau a l’antic port de l’Escala i arribant fins a l’actualitat. L'any 88 la generalitat atorgava la denominació a l'Anxova de l'Escala i l'any següent naixia la Festa de l'anxova organitzada conjuntament pel gremi de saladors i l'ajuntament.
{{ tall
-- Estanis Puig }}
L'Exposició La Salaó de Peix a Empúries i l'Escala "del garum a l'anxova" és podrà visitar fins a final d'any al Museu de l'Anxova i de la sal