Publicitat
Publicitat

Arriben a l'Escala, les cartes restaurades de Víctor Català

La segona fase de restauració de l'Arxiu Víctor Català / Caterina Albert arriba a l'Escala, després de mesos de restauració al centre de restauració de béns mobles a Valldoreix. En aquesta segona entrega han arribat documents, revistes i tota la correspondència de l'escriptora. 

Ahir a la tarda l'Escala va rebre la segona fase dels arxius restaurats de l'escriptora Caterina Albert, uns documents que van ser arxivats a l'arxiu municipal a l'Alfolí de la sal. En aquesta segona entrega van arribar a l'Escala diversos documents, revistes i el més destacat tota la correspondència de l'escriptora. 

 

La restauració s'ha fet al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, sota la coordinació de Carme Balliu i amb les restauradores Cesca Tort i Ariadna Garrigolas. Una feina de més de quatre mesos que s'ha allargat més de l'esperat a causa de la Covid. El següent pas, finalitzar tota la restauració amb l'inici de la fase 3. 

 

Tots els documents s'han entregat amb caixes de conservació preparades per l'ocasió, classificat, amb carpetes específiques i de fàcil manipulació. Val a dir que s'ha restaurat amb molta cura, conservant perfectament tots els documents originals. Així per exemple els sobres de les cartes amb més mal estat han estat canviats, però s'han conservat els originals a part. La voluntat de l'Ajuntament de l'Escala és la de conservar a l'Arxiu Històric i a l'Alfolí de la Sal-Museu de l'Escala l'important llegat de Víctor Català, format per uns 10.000 elements repartits entre manuscrits literaris, correspondència, edicions i traduccions de l'obra, pintures, dibuixos, col·lecció d'arqueologia, fotografies i objectes personals, amb l'objectiu de difondre l'obra de l'escriptora i artista tant al públic especialitzat com al gran públic. Per això ara s'inicia un altre procés molt important el de digitalitzar tot el material per poder ser consultat a la distància.

  

L'arxiu Víctor Català / Caterina Albert està pràcticament al 70%, ara falta la fase 3 on s'espera l'arribada de més documents. Amb l'arxiu complet, la càtedra universitària Víctor Català d'estudis del modernisme i els tres espais Caterina Albert: la Sala de l'Alfolí, Cinc Claus i el Clos del Pastor l'Escala es convertirà en un punt de referència de totes les investigacions i els estudis relacionats amb l'escriptora de la novel·la Solitud.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar