Publicitat
Publicitat

El ple demana poder disposar del superàvit per a l'emergència social

El ple demana, per unanimitat, poder disposar del superàvit per atendre la situació d'emergència social. L'any 2019 es va tancar amb un superàvit superior als 750 mil euros. Un ple presidit pel diàleg entre grups on es va acordar la suspensió de llicències per a l'estudi del Pla de Protecció de Patrimoni Històric i l'inici de l'expedient per a la protecció del patrimoni marítim, pesquer i salador.

Les arques de l'Ajuntament de l'Escala presentaven a finals de 2019 un romanent de tresoreria positiu de quatre milions 800 mil euros, després d'haver tancat l'últim exercici econòmic amb un superàvit de 763 mil euros. Xifres exposades al ple d'ahir, on es va aprovar una moció sol·licitant la supressió de la regla estatal que limita l'ús que poden fer els ajuntaments del superàvit. La moció, presentada conjuntament per tots els grups sol·licita a l'estat que es faciliti la disponibilitat del superàvit per atendre la situació d'emergència social que provocarà la pandèmia de la Covid-19.El bloc econòmic va ser un dels destacats d'una sessió plenària, la primera que fa l'Ajuntament de l'Escala de forma telemàtica, on també va tenir un pes especial el bloc dedicat al patrimoni i l'urbanisme i presidit globalment per la gestió de la crisi.

Entorn el patrimoni, es van aprovar dos punts: la suspensió de llicències per l'estudi i formació del Pla Especial de Protecció del Patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de l'Escala, d'una banda; i l'inici de l'expedient de declaració de Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), en la categoria de Zona d'Interès Etnològic, del conjunt de patrimoni marítim, pesquer i salador de l'Escala de l'altra.

I encara en l'àmbit urbanístic, cal destacar la suspensió de la licitació del contracte d'obres d'urbanització de la zona dels Emperadors per motius d'interès públic i l'adjudicació de l'explotació de les terrasses del passeig de Riells.Els grups de l'oposició van fer costat al govern per la gestió de la crisi, si bé van demanar més concreció. És el cas d'Etna Estrems, portaveu d'ERC que demanava al govern participar en la definició de mesures futures. Estrems va felicitar el govern per la suspensió de llicències per redactar el catàleg de patrimoni, però va retreure que s'hagi deixat perdre una subvenció de l'1,5% cultural.

El més crític amb la gestió de govern va ser el portaveu de Junts per Catalunya, Robert Bosch, demanant més diligència al govern amb mesures fiscals per als negocis locals i posant en entredit l'oportunitat de la suspensió de llicències per al catàleg de patrimoni.

La voluntat de participació en un entorn de diàleg va ser el tret més destacat pel grup de Gent de l'Escala.

Des d'En Comú es va retreure al govern que la liquidació del pressupost posa de manifest partides no executades del pressupost, especialment en temes socials i de gestió de l'habitatge. Albert Pons va mostrar-se disposat a col·laborar amb el govern, però exigint disposar de dades concretes de la situació.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar