Publicitat
Publicitat

Dia de les persones desaparegudes

El Parlament de Catalunya celebra avui el primer acte institucional per les persones desaparegudes. L'objectiu principal és fer visible el problema de les desaparicions. L'acte és fruit de la moció impulsada per Rafel Bruguera que es va aprovar el mes de maig passat en seu parlamentària.

El 15 de juny de 2004 la Maria Poch va sortir a passejar, si fa no fa com cada dia. Però aquell dia no va tornar a casa. Ni aquell dia ni mai més. La Maria era veïna de l'Escala, tenia 76 anys i patia Alzheimer. Les intenses i massives campanyes de recerca van resultar infructuoses i quasi setze anys després la família no ha pogut tancar el dol. L'angoixa i la impotència davant la incertesa de què va passar és un dels aspectes que més afecta a familiars i coneguts dels desapareguts. És, segurament el que ha mogut també l'exsenador i ara diputat al Parlament de Catalunya Rafel Bruguera, amic personal de la família de la Maria Poch. 

Bruguera va formar part de la comissió del Senat que va investigar el tema dels desapareguts i ha estat un dels promotors de l'acte institucional que es fa avui al Parlament. S'ha pres com a data de referència el 9 de març perquè és la data de la desaparició, l'any 1997, de Cristina Bergua, una noia de 16 anys de Cornellà de Llobregat. Avui és el primer cop que el Parlament convoca un acte institucional en record del col·lectiu de desapareguts sense causa aparent i és fruit de la mociió que es va aprovar per unanimitat el 30 de maig de l'any passat.

La convocatòria de la comissió del Senat va marcar un abans i un després. Aquests útlims anys s'han fet passos evidents, sobretot pel que fa a millora dels protocols d'actuació en casos de desaparicions, en l'agilitzció de tràmits judicials. Però queda encara camí per recórrer. Per a Rafel Bruguera, els principal repte gira entorn a temes de prevenció.

El cas de la Maria Poch és només un des 370 que es denuncien cada mes a Catalunya.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar