Publicitat
Publicitat

Enric Casassas, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

Enric Casassas, Premi d'Honor de les lletres catalanes 2020, a les portes de la Vila del Llibre de l'Escala. El president d'Òmnium li ho va comunicar per telèfon des de la presó. Ell agraeix el premi fent gala del seu esperit rebel i de difícil etiquetar.

Enric Casasses i Figueras és fill del químic i poeta Enric Casassas i Simó i de l'escalenca i també química Pepita Figueras, filla d'una família anxovera de l'Escala, vila que no ha deixat de freqüentar mai i en la qual s'ha amarat d'un llenguatge mariner que ha esquitxat d'un cap a l'altre la seva producció poètica. De fet, no ha deixat mai de reivindicar la riquesa de la parla de la gent del territori, com va fer la seva admirada Caterina Albert - Víctor Català, de qui es considera fervent admirador i tributari, així com de Mercè Rodoreda o Fages de Climent. Debuta l'any 1973 amb l'bora "La Bragueta encallada" apuntant ja el caràcter transgressor que aniria definint la seva obra. Poeta, traductor i assagista, ha apostat per la vivència de la poesia dita i viscuda fora dels llibres, jugant molt amb els fonemes i la seva forma més sonora. La seva obra rep influències molt heterogènies que van de la poesia medieval al surrealisme, passant pel renaixement i el barroc. A banda dels recitals en solitari amb una marca ben pròpia, el trobarem com peix a l'aigua al costat d'altres "enfants terribles" de l'escena catalana com el músic nord-català Pascal Comelade o el cantautor Pau Riba.

Pel seu estil propi com a poeta, narrador, assagista i traductor, Òmnium Cultural va acordar ahir fer-lo mereixedor del 52è Premi d'Honor de les Lletres Catalana, una notícia que li va fer arribar, com és tradició, directament el president Jordi Cuixart. Com l'any passat i com fa dos anys, des de la presó.

Els motius per escollir Enric Casassas els va enumerar la també vice-presdenta d'Òmnium Clàudia Pujol:

Casasses va agrair el premi, tot exposant però, la seva irritació per l'empresonament del president:

Casasses ha estat un autor sempre procliu a jugar amb les paraules. Ahir en va fer gala amb el terme utilitzat per a expressar com sentia un cop sabuda la notícia.

Ell mateix va definir el seu caràcter, ho feia amb aquests termes:

Casasses serà a l'Escala aquest diumenge al migdia a l'Alfolí, amb un recital poètic.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar