Publicitat
Publicitat

Un episodi meteorològic històric i excepcional

La biblioteca de l'EScala recorda la tragèdia del Balandrau, ocorreguda a finals del 2000, recollit en el llibre "3 nits de torb i 1 cap d'any". És obra del meteoròleg Jordi Cruz, que recorda com molt a prop de casa es poden produir episodis meteorològics excepcionalment durs.

"3 nits de torb i 1 Cap d'Any és un relat intens de l'episodi de torb que assolà el Pirineu, de forma terrible i sobtada, els darrers dies de l'any 2000. El vent, la neu i una baixada brusca de les temperatures provocaren la tragèdia de muntanya més important que es recorda al Pirineu català. Diversos grups d'excursionistes s'hi trobaren atrapats, sobretot al voltant del cim del Balandrau. Amb un ritme àgil i viu que atrapa el lector, aquest llibre és la narració, hora per hora, d'aquells dies i les seves nits". Coincidint amb les hores prèvies al temporal de llevant que ens ha afectat aquesta setmana, el llibre es presentava a la biblioteca Víctor Català de l'Escala. El seu autor, Jordi Cruz, és llicenciat en Ciències Físiques i meteoròleg. Ha col·laborat amb nombrosos mitjans de comunicació i actualment treballa al Servei Meteorològic de CAtalunya. A la presentació, recordava la gènesis més o menys casual del llibre.

L'episodi va ser excepcionalment dur per l'entrada sobtada d'una ventada fortíssima després d'una nevada que encara no s'havia assentat.

Tot plegat, li inspira la reflexió que, molt a prop de casa es poden donar situacions extremes més pròpies d'altres latituds.

A la presentació va ser-hi present Ciscu Carola, el qui era cap del parc de bombers voluntaris de Camprodon, que recordava el neguit amb què es va viure aquell cas.

El llibre "3 nits de torb i 1 Cap d'Any" ha estat publicat per Símbol Editors.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar