Publicitat
Publicitat

Presentació de la biografia de Martí Rouret a l'Alfolí

Demà es presenta a l’Escala la biografia del qui fou la mà dreta del president Companys, Martí Rouret. És obra de l’escalenc Rafel Bruguera i ha estat editada per la Fundació Josep Irla.

"Martí Rouret. L'Escala, Móra d'Ebre, Barcelona, Mèxic" és el títol del llibre biogràfic obra de Rafel Bruguera, polític escalenc, diputat al Parlament i coordinador de la revista "Camí de Ronda" que edita anualment el Centre de Documentació i Recerca Històrica de l'Escala. Martí Rouret i Rafel Bruguera els uneix la condició d'escalencs i diputats al Parlament de Catalunya. El primer, en temps de la República i Guerra Civil; el segon, de 2015 ençà.La presentació es farà a les set de la tarda de demà divendres a l'Alfolí de la Sal.L'autor de la biografia, Rafel Bruguera apunta que la gènesi del llibre va ser un fet casual, que cal remuntar a 2015, quan va ser escollit diputat al Parlament de Catalunya i va interessar-se per fer un article sobre Martí Rouret per a la revista "Camí de Ronda" i va accedir a l'arxiu històric de la cambra parlamentària.

Martí Rouret, nascut a l'Escala el 1902 va exercir de mestre a les terres de l'Ebre, va ser impulsor de diferents publicacions, va fer carrera política arribant a ser sotssecretari de Presidència de la Generalitat entre 1936 i 1939. La derrota republicana a la Guerra Civil el va portar a l'exili, primer a França i, finalment, a Mèxic. Una trajectòria vital que defineix un perfil humà molt polifacètic.

Etapa fonamental de la seva vida va ser el seu paper en la Generalitat republicana, amb responsabilitats com la salvaguarda de l'arxiu del Parlament i de l'evacuació dels diputats que encara restaven a Barcelona just abans de l'entrada de les tropes franquistes. Uns temps on, com a Sots secretari dela Presidència de la Generalitat, es va convertir en autèntica mà dreta del president Lluís Companys.

El llibre sobre Rouret ve a completar el que va publicar a primers d'aquest segle Salomó Marquès. Un i altre, a parer de Bruguera, aconsegueixen rescatar de l'oblit una figura cabtal per a la història de Catalunya.

El llibre ha estat editat per la fundació Josep Irla. És un llibre que no està a la venda. Només es regala en les presentacions successives que es facin. A la presentació de demà, l'autor, Rafel Bruguera serà acompanyat de l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga; Marta Vilalta, secretària general adjunta d'ERC; Anna Maria Garcia, catedràtica emèrita d'història de la UdG; i Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla. Demà, a les set de la tarda, a l'Alfolí de la Sal.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar