Publicitat
Publicitat

La Penya Blaugrana commemora el seu 40è aniversari

La Penya Blaugrana celebra el seu 40è aniversari homenatjant els expresidents i tots els qui han passat per la junta directiva des de la seva fundació. Més de 200 persones han assistit al dinar de germanor, amb presència de penyes veïnes, representants de la junta del Barça, exjugadors i amb una exposició de totes les samarretes que ha lluït el club. 

La Penya Blaugrana de l'Escala va néixer l'any 1979, aprofitant l'eufòria que es va viure després de la històrica Recopa de Basilea, que va tenyir de senyeres i banderes blaugranes tot el país. Per commemorar-ho, s'ha fet un dinar de germanor on la junta actual ha volgut tenir presents tots aquells qui han sacrificat part del seu temps lliure a fer créixer l'entitat. Entre ells, Antoni Guirado, primer president, que va estar en el càrrec de 1979 a 1981. 

 

Després de Guirado, han ocupat la presidència de la Penya també Àngel López, en dues etapes, del 1981 al 1983 i del 86 al 2005; Paco Torres, que hi va estar del 1983 al 86; Josep Llistosella, del 2005 al 2013 i David Falgàs, del 2013 a l'actualitat. Tots ells van ser homenatjats amb una placa commemorativa. També es va lliurar un detall a tots els membres de juntes directives de la penya des de la seva fundació. Un a un eren cridats i tots junts presidents, vocals i autoritats es van fer una foto de germanor. Per a David Falgàs ha estat tot un honor poder organitzar aquesta commemoració.

L'acte central de la commemoració va ser el dinar de germanor a la Sala Polivalent amb assistència de més de 200 comensals. Entre ells, representants de diverses penyes de comarques gironines, exjugadors del Barça com Paco Clos i membres de la Junta directiva del Barça, Dídac Lee, que lloava el paper de les Penyes com a representants del Barça al territori.

L'estètica barcelonista va ser ben present a la celebració amb una rèplica a tamany natural de la Copa d'Europa i de la Copa de la Lliga Espanyola, amb les quals tothom qui ho va voler s'hi va poder fer una fotografia. O amb l'exposició de samarretes del primer equip, des de la que portaven els pioners l'any 1899 fins a la d'aquesta temporada. Després del dinar, la festa es va arrodonir amb una sèrie de sortejos de lots entre els assistents i amb un ball a càrrec del grup "Els perduts de Sant Esteve de les Roures" especialitzat en versions dels grans èxits del pop-rock dels anys vuitanta i noranta.

La celebració va tenir una prèvia, la vigília, dissabte, a l'Alfolí de la Sal, amb la conferència "El Barça i Catalunya, els orígens de la simbiosi", una conferència avalada per la Confederació Mundial de Penyes del Barça i protagonitzada pel vice-president d'aquesta confederació i pel periodista i historiador Frederic Porta. La xerrada repassava la cronologia dels primers 37 anys d'història del club, des de la seva fundació fins a la Guerra Civil, fent especial esment en aquells episodis històrics més destacats d'aquelles dècades i com es va anar forjant l'ànima catalanista del club. Una simbiosi que va tenir un moment clau l'any 1908, quan el club estava en hores molt baixes i el seu president i fundador Joan Gamper va fer una aposta clau per al futur del club.

Més de 100 anys després d'aquells dies, la situació actual del Barça i el país presenta evidents paral·lelismes.

Al llarg de tota la conferència la figura que més es va destacar va ser la de Joan Gamper fundador i president en fins a cinc ocasions.

La cirereta final de la conferència la hi va posar Xavi Gamper, nét d'aquell Joan Gamper, orgullós del seu avi i del club.

L'anècdota de la conferència va ser en el moment que, dins la projecció que acompanyava la conferència, apareixia una fotografia de Joan Gamper al Port d'en Perris en una data indeterminada del primer terç de segle vint. Una imatge que els mateixos conferenciants desconeixien que era feta a l'Escala.Socis de la penya i afeccionats al Barça van omplir la sala central de l'Alfolí en una jornada on es commemoraven 40 anys de la penya, una entitat que va néixer en un context concret, ben diferent de l'actual, on el futbol s'ha convertit en un  entreteniment d'àmbit mundial.

Malgrat això, la Penya de l'Escala continua tenint raó de ser i projectes de futur. Entre ells el de muntar autocars per a tots els partits del Camp Nou o superar el mig miler de socis.

Mentre no s'assoleixi organitzar els autobusos, tots els socis de la penya son convidats cada dia de partit a veure'l a través de la televisió que tenen instal·lada al seu local social, al carrer Germans Masferrer, on s'ha traslladat la seu social de l'entitat.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar