Publicitat
Publicitat

Actes previs de la Diada

Aquest dimecres es compliran 150 anys del naixement de Caterina Albert. Per a commemorar-ho, s’ha programat una sessió especial de l’espectacle “Solitud 360º” a la plaça de l’Església. S’havia anunciat per demà, vigília de la diada, però finalment ajornat per dissabte a causa de la mala previsió meteorològica.

Caterina Albert i Paradís, coneguda literàriament pel seu pseudònim Víctor Català, va néixer a l'Escala un 11 de setembre de l'any 1869, aquest dimecres farà 150 anys. La commemoració oficial d'aqeust 150è aniversari es va avançar a principis d'estiu amb la inauguració, a la segona planta de l'Alfolí de la Sal, de l'espai batejat precisament com a Víctor Català. L'acte, presidit per la consellera de cultura va comptar també amb la inauguració del nou arxiu històric i la presentació de l'edició en facsímil del manuscrit de la seva novel·la més coneguda, "Solitud".

Aquesta setmana, arribant a la data exacta de l'efemèrides, s'ha programat la reposició de l'espectacle "Solitud 360º" adaptant-la a un gran format. L'espectacle es va estrenar el mes de març dins els actes de La Vila del Llibre a la sala dels còdols de l'Alfolí de la Sal. Llavors en un format íntim, per a un aforament d'una trentena d'espectadors. Se'n van fer múltiples sessions, totes elles plenes a vessar. Es va reposar per la Setmana Santa i va repetir l'èxit. Ara s'ha plantejat en gran format, per representar a la plaça de l'església amb projeccions audiovisuals a la façana del temple. Inicialment s'hauria de representar demà a la nit, vigília de la Diada. Però les previsions del temps apunten que pot ploure amb intensitat, de manera que s'ha acordat postposar aquesta representació fins al dissabte. A les deu de la nit. 

Per la vigília de la diada, hi ha altres actes previstos que, de moment, es mantenen en cartell. Son l'audició de sardanes a càrrec de la cobla local La Principal de l'Escala, prevista per a les vuit del vespre a la plaça de la sardana.

L'altra activitat programada que es manté, de moent, en cartell és la Marxa de Torxes per a la Pau i les Llibertats. Una marxa que té com a prèvia, l'encesa del foc de la pau, a les dotze del migdia, a la torre del Pedró, a la manera tradicional, amb raigs solars. El foc es guardarà fins a l'hora d'iniciar la marxa, a un quart de deu de la nit. Les inscripcions encara son obertes. Aquell qui vulgui participar-hi cap que s'apunti a l'Alfolí de la Sal. Si el temps ho permet, la marxa s'iniciarà a un quart de deu amb la lectura del manifest per la Pau i les Llibertats a la mateixa torre del Pedró. El recorregut baixarà per les escales de la Creu, vorejarà per la Mar d'en Manassa fins arribar a la Platja, on es tornarà a llegir el manifest i es ballarà la sardana "La flama de la sardana".

Tant les sardanes com la marxa de torxes, si el temps no hi acompanya, se suspendrien.

Pel que fa a la diada en sí, dimecres, s'ha programat un acte institucional a la plaça de l'Ajuntament, a les onze del matí. Acte institucional acompanyat d'actuació musical del Cor Indika.

A nivell reivindicatiu, a la una en punt és l'hora marcada per a la sortida dels autocars que l'ANC ha programat per anar a la manifestació de Barcelona. Enguany se n'han omplert quatre, superant les xifres de tots els anys anteriors.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar