Publicitat
Publicitat

42a Cantada d'Havaneres multitudinària

Milers d'espectadors tornen a convertir la cantada d'havaneres de La Platja en l'acte més multitudinari dels que es celebren al llarg de l'any a l'Escala. Hi van intervenir els grups L'Espingari, Barca de Mitjana i Port Bo.



Les notes de La Bella Lola i, després El meu avi i Els SEgadors, van sonar  un any més en els compassos finals de la cantada d'havaneres de l'Escala, amb els tres grups damunt l'escenari. Amb aquestes peces s'acabava la 42a cantada d'havaneres de l'Escala, protagonitzada engunay pels l'Espingari, Barca de Mitjana i Port Bo. Al llarg de dues hores i quart els tres grups es van anar alternant a l'escenari amb dues tongades per grup de quatre cançons cada tongada. La cantada és un acte emblemàtic que projecta l'Escala cap a l'exterior i que se celebra sempre el primer dijous d'agost. Així s'entén des de l'organització i quedava palès ja en la salutació inicial que feien el president de la Penya Blaugrana, entitat organitzadora, David Falgàs, i l'alcalde, Víctor Puga.

El primer grup a pujar a l'escenari va ser l'Espingari, una formació per a la qual la cantada d'ahir era molt especial per dos motius. Primer perquè debutava a la Cantada gran de l'Escala. Va actuar a l'Escala l'any passat, a la Cantadeta i la bona impressió que van deixar va fer que enguany la Penya Blaugrana es decidís per programar-los a la cantada gran. Però la d'ahir va ser una nit especial per a l'Espingari, sobretot perquè era la seva primera actuació després de la mort del seu acordionista i director musical, Pere Ferrer, mort sobtadament fa encara no quinze dies. El record per al difunt va ser ben present a la seva cantada.

Darrera seu va actuar el grup Barca de Mitjana. Formació nascuda a Premià de Mar, ambaixadora d'allò que s'ha vingut a anomenar el "so maresme" i que ha sovintejat a l'Escala els últims anys. La d'ahir era la seva quarta participació a la cantada en els últims deu anys. Havaneres conegudes com la "Sirena de Begur", "El Capità", la sardana patriòtica "El cant de les quatre barres" o una curiosa versió del "Núvol Blanc" de Lluís Llach. 

El tercer grup a entrar en escena va ser el Port Bo, un històric del gènere, sempre a primera línia des de la seva formació, un ja llunyà 1966. La d'ahir era la seva vuitena participació a la cantada de l'Escala. Pocs son els qui li discuteixen la seva supremacia en el sector. Els 23 discos que han enregistrat al llarg de la seva carrera en son una bona mostra. Especialment curiosa va ser la pregunta que el presentador, Espartac Peran li va fer a Carles Casanovas, sobre el cant de taverna i Els Pescadors de l'Escala.

Al llarg de les més de dues hores de cantada La Platja i La Riba van mostrar un aspecte espectacular. una vintena de barques no es van voler perdre l'oportunitat de seguir l'esdeveniment. al punt culminant de la cantada, les interpretacions finals de La Bella Lola, El Meu Avi i l'himne nacional, Els Segadors, dues barques van acostar-se fins a tocar la llongada, una aparellada amb vela llatina i l'altra lluint en el lloc de la vela una pancarta amb les fotografies dels presos polítics i exiliats. La cantada va ser retransmesa en directe per Canal 10 Empordà i Ràdio l'Escala.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar