Publicitat
Publicitat

Commemoració 150 anys naixement Víctor Català

La inauguració de l'espai Víctor Català, a la segona planta de l'Alfolí de la Sal, enceta la commemoració del 150è aniversari del naixement de Caterina Albert - Víctor Català. Presidit per la consellera de cultura, els actes van comptar també amb la inauguració del nou arxiu històric i la presentació de l'edició en facsímil del manuscrit de Solitud.

L'Escala ha viscut un cap de setmana històric amb l'inici dels actes commemoratius del 150è aniversari del naixement de la seva escriptora més il·lustre, Caterina Albert, coneguda artísticament pel pseudònim de Víctor Català. L'acte central va ser el que es va fer dissabte, amb la inauguració del primer Espai Víctor Català, a la segona planta de l'edifici històric de l'Alfolí de la Sal, un espai de recerca i difusió de l'obra de l'escriptora. L'acte, presidit per la consellera de cultura de la Generalitat, Maria Àngela Vilallonga, va comptar també amb la inauguració del nou arxiu històric i fotogràfic del municipi i amb la presentació de l'edició facsímil del manuscrit original de "Solitud".La jornada va iniciar-se amb la conferència de Carme Balliu, del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya i de Jordi Mestre, restaurador, sobre els treballs de restauració del llegat de Víctor Català i del fotògraf Josep Esquirol.Uns treballs que han estat possibles després de la donació per part de l'hereu, Lluís Albert, de l'obra literària i artística de Caterina Albert a l'Ajuntament de l'EScala, el 17 d'agost de 2017. Amb l'adquisició de la finca del clos del pastor s'iniciava així mateix el projecte de creació de tres espais dedicats a l'escriptora. El que es va estrenar dissabte; un espai a la capella de Santa Reparada de Cinc Claus que es posarà en marxa dissabte vinent; i un tercer espai, al clos del Pastor, que es reobrirà l'any vinent.La sala principal de l'Alfolí es va omplir a vessar de curiosos que no es volien perdre el que l'alcalde va considerar com a jornada històrica. I és que a banda de l'acte en sí, el de dissabte significava la finalització dels treballs de museització de l'Alfolí de la Sal.

A la segona planta de l'Alfolí s'hi ha habilitat dos espais destinats als fons de l’Arxiu Històric de l’Escala, un dipòsit pel suport paper i pergamí i l’altre per al suport fotogràfic. L'Espai Víctor Català de l'Alfolí de la Sal - Museu de l'Escala acollirà l’obra artística més representativa (olis i dibuixos), especialment els que fan referència a Solitud i al paisatge, en consonància amb l’exposició de la primera planta que explica l’evolució del paisatge de l’Escala. A les dues vitrines s’exposaran les primeres edicions i traduccions de la seva obra cabdal Solitud, així com una rèplica del manuscrit original. Tres plafons explicaran la biografia, la gènesi de la novel·la i el paisatge literari de Solitud. Aquest també serà un punt de referència per a la càtedra universitària Víctor Català d'estudis del modernisme, de la Universitat de Girona, que tindrà la seva seu a l'Escala.És la culminació de molts esforços i moltes implicacions, recordaven tant l'alcalde com la consellera en l'acte de dissabte.

En el seu parlament, la consellera va arrencar una sonora ovació quan va comentar que l'Escala és un microcosmos cultural on hi son representats tots els grans temes que afecten la seva conselleria.

L'acte es va completar amb una emotiva intervenció, a peu dret, del nebot de l'escriptora, Lluís Albert, que, als seus 95 anys es mostrava absolutament orgullós d'haver pogut completar la cessió de l'obra a l'Ajuntament.

Els actes commemoratius ja havien començat, de fet, el divendres, amb conferència i recital. La conferència, a càrrec de Marta Pessarrodona, que reivindicava la figura de l'escriptora i la seva vessant poètica. De fet, ja de bon inici va obrir polèmica amb el poeta Enric Casassas, entorn al pseudònim Víctor Català. Ella, reivindicant el seu nom original, Caterina Albert; ell, defensant que Víctor Català és més un personatge més de la seva obra que no pas un pseudònim.

Va ser una conferència per reivindicar especialment la poesia de l'escriptora, històricament eclipsada per la potència de la seva obra narrativa.

La cirereta final la hi posava Enric Casassas, recitant una selecció de poemes de Víctor Català. Un d'ells, "Filosofia Trascendental", de 1911, amb la signatura pròpia inclosa dins el mateix poema.

Encara diumenge es va seguir amb els actes amb una pujada a l'ermita de Santa Caterina, il·lustrada amb fragments de Solitud del primer capítol, "La pujada", inspirats precisament en l'entorn de l'ermita.I el cap de setmana vinent, més actes commemoratius amb la presentació, divendres a la tarda, del llibre-guia Cinclaus i la capella de Satna Reparada, dins la col·lecció "Viu el patrimoni de l'Escala" i dissabte, la inauguració de l'espai Víctor Català, a Cinclaus. Per arrodonir-ho, diumenge al matí, ruta "Camins de Solitud - la festa de les roses".



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar