Publicitat
Publicitat

Quaranta anys de democràcia municipal

L'Ajuntament commemora els 40 anys de consistoris democràtics amb l'edició d'un llibre i homenatge a regidors, alcaldes, jutges de pau i síndics d'aquest període pel seu servei public, amb una picada d'ullet a la primera regidora del consistori, l'Assumpció Malé. El llibre és original de Pere Guanter i va ser presentat dissabte a la sala d'actes municipal.

L'Escala ha volgut fixar sobre paper la trepidant evolució de l'Escala en els últims 40 anys amb l'edició del llibre "40 anys de democràcia municipal (1979-2019) Continuïtats i ruptures", escrit per Pere Guanter. Al llarg de les seves 370 pàgines, el llibre analitza des de la composició dels diferents consistoris als canvis patits en matèries ben diverses com l'urbanisme, la cultura o el turisme. 40 anys en el transcurs del qual per l'Ajuntament hi han passat un total de 80 regidors i cinc alcaldes. Un llibre escrit amb rigurositat històrica però sense oblidar la fina ironia característica de l'autor, que va quedar ben palesa en el seu parlament de presentació, a la sala d'actes municipal.

Aquest llibre completa la trilogia escrita pel mateix autor que comença amb el llibre "Els alcaldes de l'Escala" (2003) i continua amb "Passejant per l'Escala" (2010), un i altre encarregats com el de 40 anys de democràcia municipal, per l'Ajuntament. En ell es parla d'economia, de demografia, de cultura, d'urbanisme. De com ha evolucionat l'Escala en tots aquests àmbits, però també es parla de projectes mai realitzats que no han passat de ser miratges.

La presentació de dissabte es plantejava des de dues òptiques. D'una banda, presentació del llibre commemoratiu, però alhora també com homenatge a tots els càrrecs electes que han passat per l'Ajuntament de 1979 ençà.

El llibre ha estat prologat pel catedràtic emèrit de Folosofia i Síndic de la Universitat de Girona, Joan Manuel del Pozo que, a nivell polític, havia estat diputat i conseller al Parlament de Catalunya i regidor a l'Ajuntament de Girona. Del Pozo recordava els inicis del període democràtic als ajuntaments i etiquetava el període de La Transició com d'uns anys gasius amb el municipalisme

En els 40 anys transcorreguts des de 1979 s'han pogut celebrar en normalitat fins a 10 eleccions municipals amb tota normalitat. Més de 800 escalencs i escalenques s'han apuntat un moment o altre en alguna de les 50 candidatures presentades. L'Ajuntament de l'Escala ha tingut cinc alcaldes, 80 regidors, 7 jutges de pau i 5 síndics de greuges. Transcorreguts aquests 40 anys, deia l'alcalde Víctor Puga, és el moment del municipalisme.

Durant els 40 anys de democràcia municipal, però, hi ha hagut absències. La més significativa, la de les dones. En els primers 24 anys, de 1979 a 2003, només sis regidores. I dels 80 regidors que han passat fins avui pel consistori, només 17 han estat dones. És per això que a l'acte de dissabte es va voler fer un homenatge a la primera regidora que va tenir l'Ajuntament, Assumpció Malé, en el mandat 1979-1983. A ella i també a Ramona Viella, la primera jutgessa de pau del municipi, de 1990 a 1995. 

Mirant al futur, Joan Manuel del Pozo va acabar la seva intervenció reflexionant sobre la crisi de credibilitat de la política actual. Reflexió que acabava encoratjant a tothom a posar-hi el seu granet de sorra, comprometent-s'hi.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar