Publicitat
Publicitat

Montserrat Tura parla sobre els 40 anys d'ajuntaments democràtics

Montse Tura reivindica el poder local com a canalitzador de les millore en qualitat de vida de la gent i el considera no supeditat a cap altre. Divendres va parlar de les riqueses i debilitats d'un sistema que, ara fa 40 anys va heretar massa coses del franquisme.

L'exalcaldessa de Mollet i exconsellera d'interior i de justícia, Montserrat Tura, ha protagonitzat la segona conferència del cicle que ha programat l'Ajuntament com a commemoració dels 40 anys transcorreguts des de les primeres eleccions municipals celebrades en democràcia. Tura va centrar la seva conferència en fer un recorregut per le fites principals assolides durant aquest període, sense oblidar els grans problemes heredats del franquisme ni les renúncies fetes durant aquestes dècades.Anant al principi dels fets, Tura va argumentar que les eleccions municipals feien por al poder establert, d'aquí que només van ser convocades un cop completada la transició i passades les primeres eleccions legislatives guanyades per UCD, un partit, recordava, creat per un exministre franquista.

Centrant-se en els primers anys del període democràtic, articular els primers ajuntaments no va ser tasca fàcil i a l'hora, per exemple de legislar sobre la gestió del sòl, es van trobar amb un dels pitjors conceptes heredats del franquisme: l'especulació.

Va recordar aquells moments en què es hi havia una certa unitat d'acció de les forces democràtiques i de progrés. Unitat d'acció, però, que ben aviat es va trencar. Tura creu que CiU hi va tenir bona part de responsabilitat.

La tasca dels ajuntaments ha estat fonamental per a la millora de les condicions de vida de la ciutadania, considera Tura. Amb eines fonamentals com la gestió urbanística, els plans territorials, la de les hisendes locals i d'altres. Saltant a l'actualitat, també va demanar ser autocrítics tot apuntant que, si alguna cosa no funciona, no tot és culpa del que es va heretar del franquisme.

Però en tot cas, l'ex-alcaldessa i ex-consellera va fer una defensa aferrissada del municipalisme, un poder, deia, que no s'ha de considerar supeditat a cap altre.

I acabava reivindicant el poder municipal i l'esperit que havia tingut fins fa uns anys.

El cicle dedicat a commemorar els 40 anys d'ajuntaments democràtics es clourà dissabte vinent, amb la presentació del llibre "Quaranta anys de democràcia municipal. L’Escala (1979 – 2019). Continuïtats i ruptures", de Pere Guanter, amb pròleg de Joan Manuel del Pozo, professor de la Universitat de Girona, que va ser regidor de l’ajuntament de Girona i conseller d’Educació i que serà present a l'acte. Dissabte, a les dotze del migdia, a l'Alfolí de la Sa.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar