Publicitat
Publicitat

Conclusions del Simposi De Poble a Ciutat

Més d'un centenar de persones participen al simposi "de poble a ciutat". Es va dur a terme divendres al Museu de l'Anxova i de la Sal i es va debatre sore la relació de la ciutat amb l'urbanisme, la governança, el turisme, el paisatge i la cultura.

A partir dels cinc diàlegs programats, el simposi va obrir debat sobre la relació de la ciutat amb l'urbanisme, la governança, el turisme, el paisatge i la cultura. En cada debat, un moderador obria debat amb dos ponents especialistes en la matèria. La reflexió girava entorn la profunda transformació de l'Escala que, des de l'entrada al segle XXI, ha doblat la seva població fins a situar-se en els paràmetres d'una ciutat.El debat ha estat tot un repte per un municipi com l'Escala. El simposi, de fet, trencava àmpliament les fronteres eminentment locals. De fet, per a la seva organització, l'Ajuntament comptava amb el suport de la Diputació, el col·legi d'Arquitectes, la UdG i les fundacions Jordi Comas i Climent Guitart.A la clausura, el president de la Diputació, Miquel Nogué, destacava especialment que l'administració local es replantegi el debat sobre la planificació futura del nostre entorn més proper.

L'Ajuntament es pren les jornades com a punt de partida per a seguir reflexionant sobre una nova governança, una nova gestió del territori i amb una idea no pejorativa del concepte de "ciutat" sense deixar de ser "poble".

A la clausura de l'acte es va fer un compendi de les idees debatudes àrea per àrea. Així, en l'apartat de "ciutat i urbanisme", es va descatar com cal definir un relat que relligui passat i futur i que doni coherència a una realitat en què intervenen factors com l'habitabilitat, l'activitat, la mobilitat, la governança i l'organització.

Les formes tradicionals de governança estan en una etapa de revisió constant, es deia en el capítol de la governança. I això inclou les dimensions territorial, participativa i tecnològica.

Ineludible era el capítol dedicat al turisme i encarant el desafiament de ser ciutat sense deixar de ser poble ni perdre la personalitat pròpia.

En aquest mateix apartat es destacava la importància d'una bona relació entre el sector públic i privat. Ja en el que fa referència al capítol del paisatge es va destacar la privilegiada situació de l'Escala, exemplificada per la visió del Canigó des de La Platja, i es parlava d'un exponent d'un paisatge produndament humanitzat.

Ja a la tarda, el simposi es completava amb el debat sobre "Ciutat i cultura" que, en molts aspectes acabava essent un compendi de tots els anteriors. Es va parlar de les infraestructures culturals de país i la necessitat d'entendre el concepte de Catalunya com una gran ciutat amb una necessària descentralització de les infraestructures culturals. Aquí, l'exconseller de cultura, Ferran Mascarell, trencava una llança a favor d'Empúries com a equipament cultural bàsic de país:

En definitiva, que la cultura no s'ha d'entendre com un fet específic sinó absolutament transversal:

Després de la lectura de les conclusions, el president de la Diputació; Miquel Nogué va clausurar el simposi. Havien transcorregut més de vuit hores d'intens debat. El centenar d'inscrits provenien del món acadèmic, administratiu, econòmic o polític d'un ampli àmbit territorial a nivell de comarques gironines. 



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar