Publicitat
Publicitat

80è aniversari del bombardeig a l'Escala

La presentació del llibre El Cementiri Mariner de l’Escala, va donar el tret de sortida a les activitats per commemorar el 80è aniversari del bombardeig que va patir el poble durant la guerra civil. Uns actes que van finalitzar amb la inauguració de l'escultura de Pia Crozet 'Absències' instal·lada al cementi mariner recentment rehabilitat.

Els actes per commemorar el 80è aniversari del bombardeig que va patir l'Escala durant la guerra civil, van inaugurar-se amb la presentació  del llibre-guia 'El cementiri mariner' el primer d'una nova col·lecció, titulada 'Viu el Patrimoni de l'Escala' impulsada pel Museu de l'Anxova i de la Sal i coordinada per Jaume Badias. Un llibre amb textos i fotografies per tal que el lector entengui millor la història d'aquest singular espai on reposen les restes de molts escalencs, entre ells les de l' escriptora Caterina Albert o el fotògraf Josep Esquirol.

Una de les particularitats del cementi és que cap de les làpides porta nom. El fet és que la gent que hi enterrava els seus difunts no tenien prou diners per gastar-se'ls en una làpida. Per primer cop, aquest llibre-guia inclou el registre de 1872 dels 346 nínxols, així com dels tres panteons, amb el corresponent nom del propietari.L'acte continuava amb la inauguració de l'exposició de fotografies del mateix títol, una feina conjunta del MASLE i  l’Associació de Fotografia Cromàtica del CER. Acabant amb un recital de poemes de diversos autor com Víctor Català, Maria Àngels Anglada o Josep Maria de Sagarra a càrrec de Jaume Comas.

La primera part d'aquesta commemoració acabava amb un audiovisuals de 4 minuts dedicat al bombardeig a l’Escala, editat per Ildefons Clos, amb la cançó de Josep Tero “A 23 de gener”.Els actes centrals del 80è aniversari és portaven a terme al cementiri mariner recentment rehabilitat. Una visita guiada a primera hora del matí servei per ensenyar detalls i curiositats d'aquest espai tant emblemàtic. Una visita que a partir d'ara serà inclosa dins les rutes de patrimoni de l'Escala.

El moment més emotiu va ser durant la presentació en societat de l'escultura 'Absències' de Pia Crozet, un monument de marbre blanc, una estela funerària amb un colom buit a la part de dalt que representa 'ànima dels absents dels caiguts a la guerra civil. També té gravats els noms dels seixanta-tres escalencs morts durant la guerra civil ja fos pel bombardeig, en el front o en els camps d'extermini.

L'Escala ja disposa d'altres monuments de memòria: un de petit dedicat a les víctimes dels camps d'extermini nazis a la Ronda del Pedró; una placa a la placeta de Pekín on va esclatar una bomba durant el bombardeig i una esquela en bronze dedicada a Martí Rouret, qui fou secretari de Companys. Finalment, a l'entrada del mateix cementiri mariner, fa trenta anys, s'hi va instal·lar una placa amb el nom dels morts que ara ja estava molt deteriorada. 

 

L'actuació de Josep Tero i Ramon Bassal, juntament amb la foto conjunta amb familiars de les víctimes van posar punt i final a tot un cap de setmana dedicat commemorar el 80è aniversari del bombardeig a l'Escala.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar