Publicitat
Publicitat

La Confraria Universal del Bacallà visita l'Escala

L'Escala, com a vila pesquera i relacionada amb la Salaó, ha rebut la visita de la Confraria Universal del Bacallà. Han visitat el MASLE, l'Alfolí i Can Cinto Xuà, descobrint els vincles escalencs amb el peix i la pesca salada.

Anunci 0s

Una vintena de membres de la Confraria Universal del Bacallà han visitat l'Escala per la seva relació amb la pesca i la salaó.Han començat pel Museu de l'Anxova i de la Sal, seguint per l'Alfolí i finalment la Casa de Pescadors a Can Cinto Xuà.La Confraria va néixer l'ant 1200. El 1447 l'ofici de venda de peix salat va ser reconegut per la reina.Més tard va desaparèixer  i el 1986 la confraria es va re fundar vinculada amb l'Església de Santa Maria del Mar.Són professionals del sector bacallaner, i es defineixen com amics de la menja del bacallà, i lluitadors per la preservació de l'espècie i el bon fer dels proveïdors.Entre els seus membres hi ha la Casa Daurella, propietaris de Coca Cola al país, amb els seus avantpassats molt relacionats amb Noruega i el seu bacallà.La Confraria està organitzada a l'estil d'una ordre monàstica, amb un número tancat de membres repartits per tot Europa.Sempre porten el seu atandar i una espasa rèplica de la que portava Carlemany amb la que nombren nous cònsols.

Des de l'Escala s'ha agraït la visita i l'interès per la història local mostrat pels membres de la Confraria.Amés, com a vila que té la sal impregnada en la seva essència, feien entrega d'unes làmines com a reconeixement.Lourdes Boix va quedar sorpresa pels grans coneixements de Joan Portet  sobre el món de la salaó.Serà el convidat a una de les conferències del Centre d'Estudis Escalencs.

La visita no es podia tancar sense un àpat a un restaurant de l'Escala, naturalment amb el plat principal de bacallà.© 2019 canal10.cat - Avís legal - Contactar