Publicitat
Publicitat

Avui fa un any del referèndum de l'1 d'octubre

Avui fa un any del referèndum de l'1 d'octubre, que per sort a l'Escala no va provocar ferits ni incidents greus. Malgrat que arreu del país s'han organitzat actes per a recordar la votació, a l'Escala no s'ha programat cap activitat commemorativa. Només dos centres escolars han secundat la crida dels sindicats: un 90 per cent dels estudiants de secundària de l'institut El Pedró han fet vaga i l'escola l'Esculapi ha fet una aturada al migdia. 



Aquesta és la imatge i aquestes són les paraules que millor identifiquen què va passar l'1 d'octubre d'ara fa un any a l'Escala. Jordi Gallegos, la persona que va coordinar l'arribada de les urnes a l'Escala i tot el sistema de votació per al referèndum convocat per la Generalitat de Catalunya, a primera hora del matí es va enfilar dalt d'un tractor per a comunicar als votants que no funcionava el sistema informàtic i que això dificultaria el procés de votació. Una situació que es va repetir en la majoria de municipis catalans i que al llarg del matí es va anar resolent. La presència de tractors també va ser una tònica a molts municipis catalans. L'objectiu era obstaculitzar l'entrada dels cossos de seguretat espanyols i evitar que s'enduguessin les urnes. En el cas de l'Escala, en tota la jornada no van fer acte de presència ni la Guàrdia Civil ni la Policia Nacional, la qual cosa va permetre que l'1 d'octubre escalenc transcorregués sense massa incidents, més enllà d'algun enfrontament verbal o de la crema puntual d'algun contenidor. En total, a l'Escala van votar en el referèndum convocat per la Generalitat més de 3.100 escalencs en els tres col·legis electorals que l'Ajuntament havia cedit: Can Masset i l'institut, que es van tancar al migdia per a poder concentrar totes les urnes a la tercera seu electoral, el CER. 

Amb l'objectiu de condemnar les càrregues policials que es van viure en molts punts de votació catalans l'1 d'octubre del 2017, de recordar els ferits i reclamar l'alliberament dels presos polítics, durant tot el dia d'avui diversos sindicats, associacions i entitats municipalistes han convocat aturades, manifestacions i actes diversos. A l'Escala, el seguiment ha estat escàs. A l'institut El Pedró, un 90 per cent dels estudiants més grans han secundat la crida del sindicat a fer vaga: això és 196 alumnes del segon cicle d'ESO i 90 de Batxillerat. I a l'escola l'Esculapi ha fet una aturada a dos quarts d'una davant del centre, en què s'ha llegit un manifest en defensa de la democràcia i de l'escola catalana, ja que recorden que a partir del referèndum l'estat Espanyol i molts partits polítics van atacar els docents i el sistema català d'ensenyament.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar