Publicitat
Publicitat

Reediten el poemari Llibre Blanc de Víctor Català

Edicions Vitel·la reedita el poemari "Llibre Blanc" de Víctor Català, publicat l'any 1905. La nova edició ha anat a cura del poeta Enric Casasses, que en reivindica el seu alt valor literari. La presentació s'ha fet a la terrassa del Museu d'Empúries.

Ara fa cent tres anys, el 1905, que es va publicar "Solitud", segurament la novel·la que més va marcar l'escriptora Caterina Albert, Víctor Català. Aquell mateix any també es va publicar el poemari "Llibre Blanc - Policromi - Tríptic". Es tracta pràcticament del seu primer i únic gran llibre de poemes que, davant l'impacte que va generar la novel·la "Solitud" va tenir una vida més aviat efímera i va passar quasi desaparcebut. Va ser inclòs en les obres completes, però no havia estat mai reeditat. El repte ha estat assumit per edicions Vitel·la, que n'ha encarregat l'edició al poeta Enric Casasses. La presentació es va fer a la terrassa del Museu d'Empúries davant més d'un centenar de persones. Casasses va fer una abrandada defensa de la poesia de Víctor Català,i qualificava de "vergonya" el fet que no s'hagués reeditat mai aquest poemari.

Del "Llibre blanc", ja el mateix any de la seva publicació, el crític literari Miquel y Planas en deia que les poesies que s'hi inclouen "mostren a través de la forma poètica la mateixa intensa emoció de les obres en prosa de l'autora".

L'assistència a la presentació del "Llibre Blanc" va ser molt alta, sobretot tenint en compte que es tracta d'un llibre de poesia, gènere sempre minoritari. En el transcurs de la presentació, Casasses va llegir una selecció de textos del poemari. Entre ells, "L'Oca Blanca", inclòs en la segona part del llibre, "Policromi".



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar