Publicitat
Publicitat

Acord històric per a la compra de Vilanera

L'Ajuntament de l'Escala tanca un acrod històric per a la compra dels terrenys de Vilanera. Pagarà 180 mil euros per més de 30 hectàrees d'un espai d'alt valor mediambiental, històric i agrari.

Anunci 0s

L'Ajuntament de l'Escala ha arribat a un acord per comprar els terrenys del mas Vilanera. Més de 30 hectàrees de tererny d'un alt valor paisatgístic, arqueològic i agrícola on fa poc més de quinze anys s'hi volia construir un camp de golf i una urbanització de 327 habitatges. Els terrenys inclosos a l'acord de compra van des de la zona industrial de la carretera de Bellcaire fins  a la carretera d'Albons, actuant com a únic connector biològic entre els parcs naturals dels Aiguamolls de l'Empordà i del Montgrí, Ïlles Medes i Baix Ter.

L'acord abarca pràcticament tot el turó de Vilanera, on hi ha punts d'alt interès històric com les restes del monestir de monges benedictines de Santa Maria de Vilanera, fundat el 1328. Com també les restes descobertes l'any passat d'una estructura funerària que remuntaria l'ús d'aquesta zona al neolític mig, al voltants del 4500 abans de crist, que s'afegeix a les restes trobades anteriorment com una necròpolis d'incineració del Bronze Final i la primera edat del ferro o restes de construccions i d'enterraments d'època romana.

L'acord, però, no inclou l'edifici de mas Vilanera, tot i que les negociacions son obertes. Aquí hauria d'intervenir-hi la Generalitat. I és que el cost rondaria el milió i mig d'euros.

Els terrenys de Vilanera van ser objecte d'un llarg litigi impulsat per entitats com el Fòrum l'Escala-Empúries o Salvem l'Empordà. Avui, en nom d'aquests col·lectius, es recordava aquella etapa de reivindicacions.

Però la lluita no s'acaba. I aquests col·lectius demanen poder participar en el procés per a decidir què s'ha de fer ara amb aquest espai.

Avui s'ha fet l'acte de presentació pública de l'acord per a l'adquisició de la finca. En aquest acte hi havia la presència de diferents col·lectius i personalitats que hi han intervingut. És el cas per exemple, de Jordi Sargatal, històric director del Parc dels Aiguamolls de l'Empordà:

O del catedràdic Eduard Carbonell, artífex del discurs museístic de l'Alfolí de la Sal, que ha reivindicat el concepte de paisatge cultural:

També s'ha tingut present a persones que van batallar en el seu moment per a la protecció de l'espai, com és el cas del poeta Enric Casassas, de qui l'actual director del Conca, Carles Duarte, n'ha llegit el seu poema "El pi gros de Vilanera".© 2019 canal10.cat - Avís legal - Contactar