Publicitat
Publicitat

Arrenca el Portalblau amb un homenatge al poble gitano

Arrenca el Portalblau amb un homenatge al poble gitano. Aquest cap de setmana s'ha ofert una conferència sobre associacionisme romaní, s'ha presentat un llibre sobre els gitanos catalans a França i també s'ha projectat la pel·lícula-documental "Petitet (Rumba pa’ti)", que va comptar amb la presència del director Carles Bosch i del mateix Petitet.

Aquest cap de setmana ha arrencat l'onzena edició del Festival Portalblau amb els actes dedicats a la cultura gitana. S'han fet en el marc de l'Alfolí de la sal, ja que fins a mitjans del mes d'agost acull l'exposició de fotografies de Jacques Léonard sobre els gitanos de Barcelona. El tret de sortida va ser divendres a la nit amb una conferència sobre l'associacionisme romaní cultural a Catalunya i la presentació del llibre "Els gitanos catalans de França", a càrrec d'Eugeni Casanova. El llibre narra l’existència d’un col·lectiu format per desenes de mil·lers de persones d’aquesta ètnia que viuen al país gal i que han mantingut el català com a llengua vehicular. 

L'endemà, dissabte, es projectava la pel·lícula-documental "Petitet (Rumba pa'ti)" de Carles Bosch, que acaba de guanyar el Premi del Públic del Festival Internacional de Cine Documental DocsBarcelona. La presentació va anar a mans del mateix Bosch i de la directora de l'Alfolí, Lurdes Boix. I va comptar amb la presència del protagonista, que acabada la projecció va obrir un torn de debat amb el públic. Aquest documental s'ha fet gràcies a un Verkami, i com que l'Escala hi ha participat, és un dels primers municipis on s'ha volgut estrenar.

El film és una crònica de la promesa que el músic va fer a la seva mare a punt de morir de portar la rumba catalana a l'escenari d'un gran teatre de Barcelona. I també explica les vicissituds que ha hagut de superar el Petitet al llarg de la seva vida. Carles Bosch va trobar-se amb la història per casualitat i de seguida hi va veure el potencial cinematogràfic. Ara espera poder repetir l'experiència del documental Balseros, del 2002, premiat en festivals nacionals i internacionals  

La jornada es va cloure amb un concert del grup de rumba catalana "Rumba-Rumba! Els Amics del Petitet" al pati de l'Alfolí de la sal. El Petitet també actuarà al festival Portalblau, a l'escenari de la Mar d'en Manassa, el pròxim dijous 26 de juliol.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar