Publicitat
Publicitat

Comença el festival Portalblau amb la inauguració de la mostra 'Barcelona Gitana'

Divendres va començar el festival Portalblau de l'Escala amb la inauguració de l'exposició "Barcelona Gitana", del fotògraf Jacques Léonard. La mostra, amb una setantena de fotografies, és un excepcional document visual, de gran valor històric i artístic, sobre la vida del col·lectiu gitano barceloní entre les dècades de 1950 i 1970. La proposta forma part de les activitats del festival dedicades a la cultura gitana.

Enguany, el Festival Portalblau ha començat un mes abans amb la inauguració de l'exposició "Barcelona Gitana", del fotògraf francès instal·lat a l'Escala Jacques Léonard. Fins al 15 d'agost, a la planta baixa de l'Alfolí de la sal, es pot visitar la mostra, que consta d'una setantena d'imatges. És un document visual excepcional, de gran valor històric i artístic, sobre la vida del col·lectiu gitano barceloní entre les dècades de 1950 i 1970. I ha estat possible gràcies a la cessió que ha fet l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona a l'Ajuntament de l'Escala.

Jacques Léonard va passar la seva infància i adolescència a París en el sí d'una família burgesa. A la dècada dels anys cinquanta, es va establir com a fotògraf professional a Barcelona després d'enamorar-se de Rosario Amaya, una gitana de les barraques de Montjuïc que treballava com a model d’artistes. Aquesta relació sentimental li va permetre immortalitzar al col·lectiu com a veí, sense límits. A l'acte no van faltar els familiars del fotògraf, com el seu fill Santi Léonard, visiblement emocionat. 

La inauguració va aixecar molta expectació i la sala de l'Alfolí es va ompliar de gom a gom. L'acte es va completar amb un piscolabis i l'actuació del grup de rumba catalana "Ui Ui Ui", format per Jordi Fornells i David Coll. 

Coincidint amb l’exposició fotogràfica de Léonard, el festival Portalblau incorpora enguany diverses activitats per posar en valor la cultura gitana. L’artista ‘Petitet’ pujarà a l'escenari de la Mar d'en Manassa el 26 de juliol, amb un espectacle de gran format en el qual s’acompanya per l’orquestra Rumba Simfònica. També es projectarà a l’Alfolí el documental "Petitet (Rumba pa’ ti)", del director Carles Bosch, que ha guanyat el Premi del Públic del Festival Internacional de Cine Documental DocsBarcelona. Completarà la programació sobre la cultura gitana una conferència de l’escriptor Eugeni Casanova, que presentarà el seu llibre "Els gitanos catalans de França". 



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar