Publicitat
Publicitat

Es celebra a l'Escala el 43è Aplec de la Sardana

Es tanca amb èxit de públic una nova edició de l'Aplec de la Sardana de l'Escala. La cita de 2018 ha homenatjat Andreu Font i Ricard Viladesau. En total s'ha estrenat 6 noves sardanes i la nova pubilla és l'escalenca Xènia Garcia.

Finalment, el temps va respectar la celebració del 43è Aplec de la Sardana de l'Escala, tant sols remullat per un parell de ruixats de curta durada.Les cobles convidades van ser Els Russinyolets, La Ciutat de Girona i La Principal de l'Escala, que entre la sessió de matí i de tarda van tocar un total de 29 peces d'autors ben diversos.Tenia però especial protagonisme la música de Ricard Viladesau, un dels homenatjats a l'Aplec de 2018.L'altre va ser el músic Andreu Font, a qui es reconeixia la seva trajectòria musical i personal. Tot i esser natural de Manlleu és un escalenc més i es mostrava molt satisfet de rebre el reconeixement.Durant els parlaments també s'entregava una placa a representants de l'Aplec de Ripoll, enguany aplec convidat.A la ballada de matí hi havia una de les novetats d'enguany, el concurs de la sardana lligada, és a dir, les colles que hi van participar  han haver d'encertar les tirades de la sardana 'Toc de festa', de l'Avi Xaxu, La sardana entrellaçava curts i llargs i va posar  molta dificultat. Des de l'Agrupació Sardanista Avi Xaxu ja s'ha anunciat que es repetirà l'any vinent.Entre el repertori no faltaven  peces del mestre Lluís Albert que la setmana vinent compleix 95 anys.Tampoc faltaven les estrenes, un total de sis, una xifra que supera la de la resta d'aplecs de les comarques de Girona.

L'Aplec va comportar  també el canvi dels ambaixadors escalecs de la sardana.Natàlia Bonilla, pubilla del 2016 i Fèlix Balmanya, hereu de 2017. han cedit l'honor a Xènia Garcia, que representarà l'Escala tot un any.

Sobretot a mitja tarda la pèrgola de Plaça Catalunya va quedar plena a vessar de sardanistes.El dia abans, dissabte, es van celebrar diversos actes previs a l'Aplec.Al migdia a les 12 i a la Sala d'Actes de l'Ajuntament va actuar el Cor Indika, que de nou col·laborava amb l'Aplec.Abans de començar el concert es van entregar els guardons al sardanista de l'any, on van ser escollits Francesca Gelabert i Josep Guardiola, que enregistren tots els actes i activitats de l'Aplec. També es premiava al Càmping l'Escala com empresa de l'any, per la seva col·laboració estreta amb l'Agrupació.Igualment abans Dolor Puig, presidenta de l'Agrupació d'amics de la sardana, entregava a l'Agrupació els premis que l'acrediten com Espardenya d'Or 2017 i com a segon millor butlletí de la sardana de l'any passat.L'actuació es dividia en  dues parts, primer amb el Concert Coral Terramar, amb temes amb molt sentit de país, i després amb un recull de peces del seu repertori.Més tard s'oferia la xerrada 'Ricard Viladesau, el Príncep de la Tenora', que anava a càrrec del músic i compositor Jordi Molina.Molina va ser alumne de Viladesau des que tenia 10 anys fins al 22, és a dir es va formar i va créixer amb el mestre.Destacava la versatilitat com a músic i persona de Viladesau.La tercera activitat de dissabte, 'Volta a Catalunya en 11 danses' , era presentada pel grup de danses La  Farandola.Es tracta d'una combinació audiovisual i dansaire que es passeja pel país a través de les danses tradicionals de cada lloc.És una nova col·laboració de La Farandola amb l'Aplec, que tindrà continuïtat combinant diversos formats.A les activitats de dissabte no hi va assistir massa públic, d'aquí que es puguin replantejar de cares a la propera edició.

L'Escala tanca donc amb èxit una nova edició de l'Aplec, demostrant l'estima per aquesta dansa que es certifica any rere any.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar