Publicitat
Publicitat

Presentació d'un llibre de garoines en el marc de les Jornades del Masle

La segona conferència de les Jornades del Centre d'Estudis Escalencs posa en valor la gran obra mestra que va fer el filòleg Antoni Corcoll amb la publicació d'una monografia exhaustiva i modèlica sobre la garota o eriçó de mar. Corcoll va morir l'estiu passat.

Després de la inauguració de l'exposició "El Fluvià: tres comarques i un riu", les novenes Jornades del Centre d'Estudis Escalencs han continuat amb la presentació d'un llibre sobre les garoines. Amb el títol "Garota: estudi antropològic, geolingüístic i etimològic", Antoni Corcoll elabora una monografia exhaustiva i modèlica sobre l'eriçó de mar i el seu món. Com a resultat de la tesi doctoral de Corcoll, hi ha un estudi com a aliment de les persones i com a esquer per a la pesca, dels estris per a capturar-lo, fa un recull dels diversos noms i explica els usos gastronòmics de les espècies, entre altres aspectes. L'edició d'aquesta publicació de l'Institut d'Estudis Catalans l'any 2012 va ser a cura de Joan Veny, membre de l'IEC i lingüista dialectòleg mallorquí, considerat un dels més prestigiosos i reconeguts dels Països Catalans. Antoni Corcoll va morir l'estiu passat, és per això que la segona conferència de les jornades d'enguany va anar a càrrec de Veny, amb una prèvia presentació de l'escalenc Jordi Boix, que havia estat alumne seu. La xerrada va esdevenir una mena d'homenatge a la trajectòria d'Antoni Corcoll.

La il·lustració de la portada d'aquesta publicació sobre la garoina és obra de Maria Casasses, extreta del llibre del MASLE de les llegendes del Montgrí. La tercera cita de les Jornades serà per a passada la Setmana Santa. El divendres 6 d'abril es parlarà de la Cambra Agrícola de l'Empordà, amb presentació de llibre i conferència de Jaume Badias sobre la cambra agrària de l'Escala.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar