Publicitat
Publicitat

Rafel Bruguera presenta demà la biografia de Jaume Pellicer

Rafel Bruguera reconstrueix la biografia de Jaume Pellicer i Lleonart "Quicus" a partir de la correspondència que aquest va mantenir amb la seva família entre la fi de la guerra civil i la seva mort, l'any 1944. El llibre, editat per Pagès editors en la col·lecció "La maleta de l'exili", es presenta demà a l'Alfolí de la Sal.

Jaume Pellicer i Lleonart, "Quicus" morí l'any 1944 d'asfixia al que es va conèixer com "el tren de la Mort", de camí cap al camp d'extermini nazi de Dachau. Tenia només trenta anys d'edat i en feia cinc que havia pres el camí de l'exili deixant la família a l'Escala. Durant cinc anys patiria totes les penalitats possibles en forma de camps de concentració, fam i treballs miserables per subsistir. Rafel Bruguera ha reconstruit la seva biografia basant-se sobretot en la correspondència amb què es comunicava amb la seva família i que s'ha conservat fins avui.

Per a Rafel Bruguera, la figura de Jaume Pellicer és representativa del patiment de milers de ciutadans que van haver d'emprendre camí de l'exili, amb finals molt sovint tràgics.

El llibre "Jaume Pellicer Lleonart, Quicus, el tràgic exili d'un republicà" és el quart que Rafel Bruguera dedica a escalencs que van jugar papers destacats en temps de la Guerra Civil, després dels que va fer el 2008 sobre Joan Ballesta Calafat; el 2009 sobre els escalencs assassinats durant la Guerra Civil o el 2010 dedicat a Antoni Puig "en Tonet". Amb llibres com aquests, Bruguera és defensor de la microhistòria d'aquells anys convulsos. I és que, tot i que és un període molt documentat a nivell global, a nivell local fins fa molt poc encara hi havia molts tabús a l'hora de parlar-ne.

La presentació del llibre sobre en Jaume Pellicer "Quicus" està programada per demà a les set de la tarda, a l'Alfolí de la Sal. A l'acte, Bruguera estarà acompanyat de Salomó Marquès, catedràtic emèrit de la UdG i membre del consell assessor de la col·lecció "La maleta de l'exili" de Pagès Editors, on s'ha editat el llibre; i d'Àngel Quintana, professor de la UdG i nét polític d'en Quicus.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar