Publicitat
Publicitat

15 anys de la protecció de Vilanera

Aquest any farà quinze anys que es va tombar definitivament el projecte d’urbanització i camp de golf a Vilanera. Quinze anys després, el Fòrum l’Escala-Empúries recorda la campanya contra aquell projecte.

Avui és absolutament assumit que el paratge de Vilanera és territori protegit, inclòs en els límits del Parc Natural del Montgrí i que exerceix de forma indiscutible com a connector biològic entre aquest parc i el dels Aiguamolls. Però no sempre ha estat així. El planejament urbanístic del municipi preveia que allà podés executar-s'hi una urbanització de centenars d'apartaments més un camp de golf. Un model d'explotació que era molt discutida per un sector de la població que defensava que aquell espai, un dels últims espais verds de l'Escala, s'havia de protegir per les seves grans potencialitats mediambientals, agrícoles i arqueològiques.

L'any que va del juliol de 2002 al juliol de 2003 va ser especialment intens i dens, entre l'aprovació provisional del projecte en sessió plenària i la desestimació definitiva per part de la Comissió d'Urbanisme de Girona.

Els detractors del projecte es van organitzar en diferents plataformes que van confluir en el que es va conèixer com el Fòrum l'Escala-Empúries. L'Assumpció Vila en va ser una de les cares visibles i avui recorda els fets.

Va ser una fita important, un dels primers èxits mediàtics dedl col·lectiu Salvem l'Empordà, que hi va treballar a fons, colze a colze amb el Fòrum l'Escala-Empúries. La lluita no es va acabar el 2002 quan es va tombar el projecte de golf i urbanització. Uns anys després, recorda l'Assumpció Vila, la lluita també va haver de ser intensa per aconseguir que la Generalitat inclogués Vilanera als límits del Parc Natural del Montgrí, Ïlles Medes i Baix Ter.

La importància mediambiental i agrícola de la zona és evident. Però també s'ha fet evident  la seva importància cabdal a nivell arqueològic per explicar l'ocupació humana del nostre entorn des del Neolític.

Quinze anys després que s'aconseguís no urbanitzar el paratge de Vilanera, però hi ha molta feina pendent en aquell entorn. S'havia proposat que el mas de Vilanera, datat del segle XVIII, es restaurés a mode de centre d'interpretació dels valors naturals i patrimonials de la zona, o la consolidació de les restes de l'antic convent de monges que hi havia hagut allà o la museització de les restes arqueològiques trobades. Però les concrecions de tot plegat, més aviat són escasses. I des del Fòrum L'Escala-Empúries consideren que seria un error que no s'hi faci res i es deixi caure en ruïnes l'antic mas.

Són reflexions que es fan des del Fòrum L'Escala-Empúries transcorreguts quinze anys després de la intensa campanya perquè no es fes realitat un projecte urbanístic de grans dimensions que podria haver canviat per sempre la fesomia de l'entorn de Vilanera. Dijous vinent Ràdio l'Escala dedicarà la tertúlia La Plaça a recordar aquells fets.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar