Publicitat
Publicitat

Referèndum amb calma tensa a l'Escala

L'Escala viu amb calma tensa la jornada del referèndum. La por que els antiavalots arribessin a actuar a l'Escala va fer que l'organització es fer forta al CER, tancant els col·legis de l'Institut i dels Jubilats. La jornada havia engegat de matinada i es va allargar fins a quarts d'onze, quan es van fer públics els resultats.



Aquest és JOrdi Gallegos, coordinador del referèndum a l'Escala, enfilat dalt del tractor que protegia l'entrada del col·legi electoral de la Llar del Jubilat, quan els problemes informàtics impedien votar amb tranquil·litat.

És una de les imatges d'una jornada viscuda amb intensitat i nerviosisme de principi a fi.

Ja de matinada centenars d'escalencs es van repartir entre els tres col·legis per protegir les urnes hores abans que comencés la jornada. Al CER i a l'Institut és on més gent s'hi va agrupar.

A les vuit es constituïen les meses i a les nou obrien els col·legis, però ben aviat es va comprovar que el sistema informàtic estava col·lapasat i els vots entraven en comptagotes. Això va fer que de seguida es formessin llargues cues tant a l'Institut, com a la llar del jubilat i, sobre tot al CER. En aquest punt a mig matí la cua arribava més enllà del cementiri i la comissaria dels mossos d'esquadra. Els agents d'aquest cos eren aplaudits cada cop que passaven prop del col·legi del CER.

Es palpava un ambient d'il·lusió i comprensió per les esperes i les imatges curioses i entranyables predominaven. I la gent que votava ho explicava amb l'emoció a flor de pell:

A mida que avançava la jornada i es coneixien els esdeveniments violents que s'anaven produint creixia la inquietud i cada dos per tres es reproduia el rumor de si la policia nacional o la guàrdia civil arribava a l'Escala per retirar les urnes. Temors que van provocar que a primera hora de la tarda es cedicís concentrar tots els esforços al CER i tancar els centres de l'Institut i de la Llar del Jubilat. Allà s'hi va traslladar tothom i com a mesures de protecció, el carrer Garbí es va tallar i es va bloquejar per l'extrem de l'Ave Maria amb un tractor i per l'extrem de tocar el cementiri vell amb una barricada de contenidors. Entre la gent que ho vivia des del pati del CER o des del carrer es palpava l'emoció de la jornada. I en algun moment es van fer sentir cants com aquest:

Les hores compreses entre les cinc i les vuit van ser les més multitudinàries. El civisme i l'ordre van regnar durant tota la jornada, alterada només per un incident en què dos individus que van increpar els centenars de concentrats al davant del CER van ser escridassats a crits de "fora, fora".

El degoteig de gent que s'acostava a votar va ser constant durant tota la jornada. Tant de l'Escala com de municipis veïns o de visitants que passaven el cap de setmana aquí. Abans de tancar-se les urnes, el carrer Garbí bullia de gent. I entre les opinions recollides hi havia un tret comú, i és que ahir va ser una jornada històrica:

Un cop tancada la votació, la gent va anar desfilant progressivament. I és que l'escrutini es va allargar fins les onze tocades de la nit.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar