Publicitat
Publicitat

La pluja marca la vintena Festa de la Sal

La Festa de la Sal celebra la seva vintena edició amb la pluja de protagonista. Els actes de la punta de divendres es van traslladar a l’Alfolí i els balls ancestrals i les cançons vora la mar de dissabte, al CER. La festa aspira a ser reconeguda per la Unesco.



El corn marí, tot un símbol mariner, s'ha tornat a fer sentir aquest cap de setmana a La Platja, l'antic port de l'Escala, on des de fa vint anys cada setembre s'hi celebra la Festa de la Sal, tot rememorant els origens mariners de la població. La d'enguany era una ocasió especial per un aniversari rodó com aquest. Però també perquè enguany s'ha emprès la campanya perquè la Unesco reconegui la festa com a patrimoni immaterial de la humanitat. Candidatura avalada divendres, a l'obertura de les exposicions per Àngel Morillas, membre de l'associació ICOMOS-UNESCO, que apuntava com la festa compleix amb els requisits que s'exigeixen per a rebre aquest reconeixement. Entre ells, el de generar cohesió social i de tenir continuïtat.

En l'obertura de la festa, divendres al vespre a l'Alfolí de la Sal, es van estrenar tres exposicions. Una, divulgativa del passat mariner de l'Escala; l'altra, explicativa dels centres d'interès de la Festa de la Sal i la tercera, la més popular, amb fotos de més de 50 fotògrafs, reproduint instantànies de la festa de tots -o quasi tots els qui hi han participat-. Perquè l'entorn de La Platja i especialment l'espectacular paisatge de ponent han fet d'aquesta festa un autèntic oasi per als fotògrafs.

Al mateix acte d'inauguració de les exposicions es va presentar el cd "Cançons, músiques i sons de la Festa de la Sal", un autèntic document sonor no tant sols de les músiques sinó també dels sons i les veus més característiques de la festa.

El dissabte al migdia, la Punta va ser l'escenari on es va poder fer un tastet del que inclou aquest disc, amb un concert en el qual hi van intervenir les diferents formacions que han intervingut en el disc. Tant formacions professionals com veus espontànies com la de Josep Vilabrú, entonant la Cançó de la Font:

En la vessant musical, una de les peces principals era el concert de Pep Gimeno "El botifarra" que s'hauria d'haver fet al mateix escenari de La Punta. El canvi sobtat de temps del divendres a la tarda, però, i la pluja caiguda al vespre, van fer que el concert es traslladés a l'interior de l'Alfolí, que es va omplir de gom a gom per seguir aquesta actuació.

Arribant el dissabte, a la mateixa sala de l'Alfolí s'hi faria l'acte de presentació de l'Associació Amics de la Guinea Conakry, arrodonit amb actuació del músic griot guineà Ansoumane Kouyaté. L'associació treballa bàsicament donant suport als infants més desafavorits d'aquest territori africà.

El nucli i fet més destacat de la festa, però, és el que arriba a la tarda de dissabte, amb l'exhibició d'oficis mariners a La Platja. L'alcalde donava la benvinguda a tothom i reiterava els esforços que es fan perquè la Unesco reconegui la festa.

En el preàmbul, també els homenatges. Enguany a Carme Olivé, que després d'anys i anys coordinant l'equip de puntaires, aquest any ha decidit retirar-se. També als desapareguts Francesc Colomé, fill de pescador; la Mari Torrent, l'Agustí Fornés, originari del País Valencià; i en Joan Brugués, nascut a Can Cintu Xuà.

Fets els homenatges, engegava la festa pròpiament dita. El pailebot Santa Eulàlia, provinent del Museu Marítim de Barcelona i el vaixell Rafael presidien l'espectacle, fondejats entre la Roca del Cargol i La Platja. Durant pràcticament una hora es van poder anar succeïnt els principals oficis representats per escalencs des de la sorra de la platja. Però allò que s'havia anat anunciant des de dies enrere es va acabar fent realitat. La pluja va fer acte de presència just al moment de l'escena de la descàrrega de la sal.  Es va haver d'aturar la festa en sec i tothom, actors i públic van haver de córrer a aixoplugar-se on podien.

Passat el xàfec, i davant la incertesa de si tornaria a ploure o no, es decidir suspendre el que restava de la mostra d'oficis i l'arribada de les barques amb les veles il·luminades. L'exhibiciló de danses ancestrals i la trobada de cançons vora la mar es van traslladar al CER.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar