Publicitat
Publicitat

Resultats de la segona campanya del Projecte Sèpia

La segona campanya del Projecte Sèpia permet recuperar cap a 800 mil exemplars de sèpies i calamars. Això suposa multiplicar per sis els resultats de la primera temporada. Set barques de l'Escala i dues de l'Estartit s'han implicat en el projecte.

La col·laboració dels pescadors de l'Escala i de l'Estartit  amb el Projecte Sèpia ha permès que aquest any gairebé 800 mil sèpies i calamars que haurien mort al ser retirats els ous de les xarxes de pesca. Els resultats presentats avui indiquen que s'ha multiplicat per sis els resultats de l'any passat.

L'any passat es disposava de només dues incubadores a mode de prova pilot. Va ser tot un èxit, de manera que aquest estiu es va decidir ampliar el projecte a dotze incubadores, per tal de poder encabir-hi la totalitat dels ous recollits pels pescadors a les seves xarxes. S'ha passat, doncs, dels prop de 120 mil ous incubats l'any passat a un total de 697 mil de sèpia i 65 mil de calamar, aquest any.

El sector de la pesca d'arts menors s'ha implicat plenament en el projecte. Un total de set de les nou barques de l'Escala i dues de les tres de l'Estartit s'han encarregat de recollir els ous que quedaven enganxats a les seves xarxes.

Un dels objectius principals del projecte és trencar l'espiral negativa de recursos pesquers al nostre litoral i ensenyar noves formes de tenir cura d'aquests.

Amb els recursos que s'hi han destinat enguany s'ha pogut donar sortida a tots els ous trets de les xarxes. Isaac Moya, pescador i promotor del projecte té molt clar que amb aquest es fa un pas important en la línia de minimitzar l'impacte de la seva feina sobre el medi.

El projecte continua treballant en la línia de crear una etiqueta distintiva per als pescadors implicats. Enguany s'ha fet una prova pilot de venda directa vinculat a les primeres jornades gastronòmiques de la sèpia que es van dur a terme el mes de juny passat.

Des del primer moment, s'ha volgut incidir en diversos àmbits, des del mediambiental a l'educatiu, el turístic o l'econòmic. Per això, s'ha fet una campnaya de sensibilització als pescadors sota el concepte de "retornar i sembrar el mar", alhora que s'ha implicat les escoles de la zona, s'han instal·lat sepieres visitables a l'EScala i l'Estartit.

El projecte sèpia, coordinat pel biòleg Boris Weitzmann i el pescador Isaac Moya, compta amb l'aval del Parc Natural del Montgrí i de l'Ajuntament de l'Escala.

A la presentació de resultats d'avui, la tècnica del parc Mapi Parabús parlava de la simbiosi entre el projecte i els objectius del parc.

L'Ajuntament avala també el projecte.

A banda dels organismes públics, el projecte és avalat també per les confraries de pescadors tant de l'Escala com de l'Estartit i ha sumat més d'una vintena d'empreses col·laboradores, a banda de les petites aportacions rebudes a través d'un projecte de micromecenatge.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar