Publicitat
Publicitat

Un llibre i una exposició sobre l'Alfolí de la sal, actes centrals de la festa major

Si aquesta festa major de l'Escala hi ha hagut un protagonista, ha estat, sens dubte, l'Alfolí de la Sal. Aquest any l'històric edifici estrenava llibre i exposició. Ambdós actes són la culminació d'un procés de més d'una dècada: des de la campanya popular perquè el consistori comprés l'edifici fins als vuit anys de treballs de restauració.

El dijous a les sis de la tarda, com a preludi del pregó de la festa major d'enguany, es va presentar el llibre "l'Alfolí de la Sal de l'Escala", al mateix Alfolí. Editat per l'Ajuntament escalenc i la llibreria Vitel·la, la publicació explica tota la història de l'edifici. Compta amb textos dels historiadors Joaquim Nadal, Montserrat Jiménez, Lurdes Boix, Eugeni Giral, Ramon Ripoll i Eduard Carbonell i dels arquitectes Josep Fuses, Joan M. Viader i Jordi Paulí. Per a l'alcalde, dijous era un dia important per l'Escala i pel món de la cultura.

Joaquim Nadal va ser l'encarregat de presentar el llibre, del qual n'és l'autor del pròleg.

Tot seguit es va inaugurar l'exposició permanent que ocupa la primera planta de l'Alfolí de la sal. Després de vuit anys d'obres de restauració, aquest acte representava l'últim esgraó perquè l'edifici esdevingui el Museu de l'Escala. El fil conductor de la mostra, titulada "L'Escala i la mar d'Empúries", és la transformació del paisatge al llarg de les èpoques. Recorre l'arribada de grecs i romans a les costes d'Empúries, la capitalitat del Comtat d'Empúries, la fundació del nucli de l'Escala el segle XVI i arriba fins a l'actualitat. Ha estat dissenyada sota la direcció de l'historiador Eduard Carbonell, amb la col·laboració del Museu de l'Anxova i de la Sal.

La mostra combina muntatges audiovisuals amb peces originals de diferents èpoques, cedides pel Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries, el Museu Marítim de Barcelona i famílies escalenques.

A la mostra també hi ha espai per al patrimoni immaterial, la memòria oral.

Ambdós actes van aixecar molta expectació entre el públic fins al punt que molta gent es va haver de quedar fora de l'Alfolí perquè no hi havia prou espai per a tothom.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar