Publicitat
Publicitat

Acord per comprar el fons personal de Víctor Català i el museu-arxiu del Clos del Pastor

L'Ajuntament de l'Escala i l'hereu de l'escriptora Víctor Català, Lluís Albert, arriben a un acord per comprar el museu-arxiu del Clos del Pastor. A canvi, el consistori rebrà en cessió tot el fons personal de Caterina Albert. La signatura de l'acord s'ha fet aquest matí i ha aixecat molta expectació.

Dia històric el que s'ha viscut avui a l'Escala. L'Ajuntament i l'hereu de Caterina Albert, Lluís Albert, han signat un acord mitjançant el qual el consistori compra la finca modernista del museu-arxiu del Clos del Pastor i rep en donació tot el fons personal de l'escriptora. La firma pública s'ha fet aquest matí i serà ratificada pel ple municipal d'aquest vespre. L'acte ha aixecat molta expectació: ha comptat amb la participació de la directora general de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, exalcaldes escalencs, regidors de la corporació, membres de la família Albert i la biògrafa oficial de l'escriptora, Irene Muñoz. Per Lluís Albert, nebot de l'escriptora, aquest acord permetrà garantir la supervivència del llegat de Víctor Català.

La compra de la finca costa 375.000 euros. L'objectiu és que continuï acollint una part del fons personal de l'escriptora i sigui visitable dins les rutes històriques periòdiques que ofereix el municipi. La resta del llegat, que fins ara estava en mans del nebot de Caterina Albert, es preservarà a l'arxiu històric, que se situarà a l'Alfolí de la Sal. L'acord també és el germen per un projecte més ambiciós, com la creació de la Càtedra Víctor Català.

El fons documental de l'escriptora consta de manuscrits, fotografies, articles de premsa, dibuixos, pintures i peces arqueològiques, entre d'altres documents. Aquest acord és, d'alguna manera, el colofó final a la celebració de l'any Víctor Català. I es tracta d'un fet excepcional de gran valor històric.

El moment més emotiu de l'acte ha estat quan Lluís Albert ha entregat a l'alcalde la joia de la corona de l'arxiu Víctor Català, el manuscrit original de la novel·la Solitud. Per celebrar aquest acord, diumenge a les dotze es farà una lectura comentada al jardí del Clos del Pastor.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar