Publicitat
Publicitat

Inauguració exposició sobre Puig i Cadafalch a Empúries

Empúries dedica l'exposició temporal d'aquest estiu a la figura de Josep Puig i Cadafalch, en el marc de la commemoració del 150 anys del seu naixement. Un dels atractius de la mostra és que s'hi poden veure algunes de les peces originals més emblemàtiques trobades a Empúries i que es conserven en altres museus del MAC.

El paper fonamental que va tenir Josep Puig i Cadafalch en l'impuls de les excavacions a Empúries des del 1908, dirigint els treballs que s'hi feien, fins el 1923, any d'entrada de la dictadura de Primo de Rivera, és el fil conductor de l'exposició "Empúries, la gran empresa arqueològica de Josep Puig i Cadafalch" estrenada ahir al vespre.

Peces emblemàtiques trobades en les excavacions emporitanes però conservades en altres museus, sobretot el de BArcelona, són un dels atractius principals de l'exposició. És el cas del cap de bronze de la DAma Flàvia, el mosaic dels peixos o l'escultura d'Apol·lo, procedents de l'excavació del sector dels temples de la ciutat grega. També s'hi pot veure una part del tresoret de 987 monedes de plata, recuperat en les excavacions de la ciutat grega l'any 1926 i conservat al GAbinet Numismàtic de Catalunya. O la gran maqueta de la Neàpolis, iniciada als anys vint del segle passat per l'escultor Francesc Font per encàrrec de la Junta de Museus.

Tot plegat, aquesta és l'aportació d'Empúries a l'any Puig i Cadafalch, conegut sobretot per la seva vessant d'arquitecte o de polític, però que va jugar un paper fonamental en la configuració d'Empúries com a tot un símbol de país.

L'exposició està dividida en cinc àmbits, un primer dedicat als treballs previs a l'inici de les excavacions sistemàtiques; el segon fa referència als promotors de l'inici d'aquestes; un tercer a l'avenç dels treballs i les troballes principals; en el quart es fa referència a la labor de difusió, sempre molt present en el discurs de Puig i Cadafalch i la cinquena fa referència a la construcció del primer museu.

Val a dir que l'exposició coincidirà, el mes vinent, amb el centenari de l'inici de construcció del primer museu d'Empúries.

El comissari de l'any Puig i Cadafalch, contextualitzava la importància d'Empúries i les seves excavacions com unes de les més importants en el marc de l'arqueologia mediterrània.

A la presentació d'ahir van intervenir-hi el director general d'arxius, biblioteques, museus i patrimoni, Josep Boya; el director general de MAC, Josep Manuel Rueda Torres; així com altres representants de la conselleria de cultura de la Generalitat o de l'Ajuntament de l'Escala.

L'exposició, instal·lada a la sala d'exposicions temporals del museu d'Empúries es podrà visitar fins el mes de setembre i després es traslladarà a la seu barcelonina del MAC.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar