Publicitat
Publicitat

25 anys de l'arribada de la Flama Olímpica a Empúries

L'Escala commemora els 25 anys de l'arribada de la Flama Olímpica a Empúries. Visionat dels millors moments d'aquell esdeveniment, presentació d'un llibre recordatori de l'efemèrides i lectures poètiques van constituir el gruix d'un acte celebrat a l'àgora grega de l'antiga ciutat d'Empúries.



Aquesta és Marian Aguilera, l'actriu que aquest mes ha fet vint-i-cinc anys va protagonitzar un paper que ha marcat per sempre la seva carrera artística. Ella va ser l'encarregada de baixar la flama olímpica a a la platja d'Empúries. I ho recordava dissabte a l'escenari muntat a l'àgora grega d'Empúries per commemorar els vint-i-cinc anys d'un esdeveniment que va fer aparèixer Empúries i l'Escala arreu del món. I així es va recordar i rememorar en un acte que engegava amb el visionat, en una pantalla gegant, dels millors moments d'aquella arribada. La coral Cantiga, ja present fa vint-i-cinc anys, hi posava les notes musicals. A l'hora dels parlaments, l'alcalde recordava l'oportunitat que va suposar aquell esdeveniment.

Empúries es va prendre també com a símbol i lligam amb la cultura clàssica per part dels noucentistes. Enguany precisament es commemora el centenari Puig i Cadafalch, autèntic impulsor dels inicis de les excavacions sistemàtiques a Empúries. Un fet reivindicat en el seu parlament pel conseller de cultura de la Generalitat, Santi Vila.

A l'acte de divendres van ser-hi presents el qui era alcalde de BArcelona l'any 1992 i posteriorment president de la Generalitat, Pasqual Maragall; els tres exalcaldes de l'Escala; i altres personalitats amb responsabilitats diverses ara fa un quart de segle. L'acte va servir sobretot per homenatjar l'artífex del guió de l'arribada de la flama, el filòsof Xavier Rubert de Ventós. Així, es presentava el llibre que recull els textos que ell mateix havia escrit el 92, amb el títol d'"Empúries: port, porta, pacte, pont". El també filòsof Xavier Antich, va ser l'encarregat d'introduir-lo.

Per a l'ocasió, Xavier Rubert va rellegir l'article que ja ha quedat com un referent d'aquell esveniment, el titulat "Fer del límit un marc", on es desenvolupa la idea que Empúries ha sigut i és un Port, una Porta, un Pacte i un Pont.

L'acte s'arrodonia amb la lectura dels "escolis dels oficiants", originals del mateix Rubert de Ventós, a càrrec de Marian Aguilera, Carme Callol i JOsep Tero, amb aocmpanyament musical de Jesús López, flauta, i de Nora Bosch, violoncel.

I relligant olimpisme i cultura clàssica, recital poètic sobre olimpisme com a esport, mite i història, a càrrec dels artistes locals JOsep Tero i Carme Callol, conduïts per l'hel·lenista Eusebi Ayensa.

La cirereta final la hi posava altre cop la Coral Cantiga, amb la interpretació de la sardana "L'Empordà".



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar