Publicitat
Publicitat

Un escalenc recollirà la Creu de Sant Jordi pels afectats per la talidomida

L'Associació de Víctimes de la Talidomida, entre els quals hi ha l'escalenc Francesc Sala, rebrà una de les Creus de Sant Jordi 2017, que el proper 3 de maig atorgarà la Generalitat de Catalunya. El premi és un reconeixement a la lluita dels afectats perquè s'accepti públicament els efectes nocius de la Talidomida i se'ls paguin les indemnitzacions corresponents. 

El dia 3 de maig la Generalitat de Catalunya distingirà 29 personalitats i 23 entitats catalanes amb la Creu de Sant Jordi. Una de les associacions distingides és l'Associació de Víctimes de la Talidomida. Com a reconeixement per la lluita que des de fa dècades duen a terme en defensa dels drets del col·lectiu de persones afectades pel fàrmac, incloent la divulgació pública del problema i la recerca de mesures de reparació. Entre els 186 membres de l'entitat hi ha l'escalenc Francesc Sala, de 56 anys, al qual van haver d'amputar una cama a causa de les greus malformacions provocades per aquest medicament. La història d'en Francesc Sala és la de molts afectats per la talidomida: un ginecòleg de Barcelona va recomanar a la seva mare prendre aquest medicament de la farmacèutica alemanya Grünenthal per evitar les nàusees de l'embaràs. 

La Creu de Sant Jordi coincideix amb l'anunci del Ministeri de Sanitat de crear un comitè de valoració dels afectats per la Talidomida amb l'objectiu de certificar si les seves dolències van ser provocades per aquest medicament. Aquest és el primer pas perquè puguin cobrar les indemnitzacions i rebre el suport sanitari necessari, ja que primer necessiten el reconeixement mèdic oficial conforme són víctimes de la Talidomida. 

Actualment, a tot l'Estat espanyol només hi ha reconegudes oficialment 24 persones víctimes de la talidomida. Però l'associació d'afectats calcula que n'hi poden haver unes cinc-centes. I és que a l'Estat encara es van trigar dos anys més a retirar el producte del mercat, quan en altres països ja s'havia prohibit. Sala vol agrair als polítics que, com la Lourdes Ciuró, s'han involucrat en la seva lluita.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar