Publicitat
Publicitat

El Museu d'Empúries inaugura nous espais de la Casa dels mosaics

El Museu d'Empúries obre al públic nous espais de la Casa dels Moscais, situada a la ciutat romana. Es tracta d'una de les domus millors conservades del jaciment i constitueix un dels elements icònics del jaciment. A partir del 20 de març, es podran visitar el criptopòrtic i el peristil. Aquest matí el conseller de Cultura ha fet la inauguració. L'actuació, valorada en 780.000 euros, s'inclou en el programa Patrimoni en Acció.

A partir d'avui, el Museu d'Empúries obre al públic nous espais de la Casa dels Moscais, situada a la ciutat romana: el peristil i el criptopòrtic. Es tracta d'una de les domus millors conservades del jaciment i constitueix un dels elements icònics. Aquest matí s'ha inaugurat l’adequació i la museïtzació d'aquests dos espais, que a partir del 20 de març entraran a formar part de les visites guiades programes a les ruïnes. Són dos elements de gran importància, només comparables als que es troben a altres referents mundials, com són els jaciments italians de Pompeia i Herculà. El projecte forma part de les actuacions del programa Patrimoni en Acció impulsat pel Departament de Cultura i l'Obra Social la ‘Caixa’. Ha comptat amb una inversió de 784.400 euros i ha anat a càrrec del despatx d’arquitectura d'Irene Sancho Janoher. Durant molt de temps, l’espai cobert del criptopòrtic va restar tancat a la visita pública i es va utilitzar únicament com a magatzem. L’adequació i museïtzació del criptopòrtic i del peristil respon a un doble objectiu: conservar les estructures i posar en valor l’espai romà. La visita destaca perquè es projecten a les parets tres audiovisuals amb personatges que interactuen i guien al públic.

   

Al criptopòrtic s'ha substituit l’embigat, s'han restaurat els elements originals i s'han instal·lat els serveis d’il·luminació i seguretat. També s'ha recuperat el jardí central, que s’ha enjardinat seguint els coneixements arqueològics que es tenen d’aquests espais. A l'acte hi han assistit el conseller de Cultura, Sant Vila, l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, i el director de Banca d’Institucions de CaixaBank a Girona, Carles Juanola. 

De la mà de diversos personatges que van “viure” a la domus, el visitant descobrirà la història i les característiques del que fou una de les ciutats més importants d’Empúries. El visitant és rebut per Caius, propietari de la casa, interpretat per l’actor Lluís Marco, i guiat pel seu esclau Bucco, interpretat per Toni González. A Empúries, els projectes impulsats en el marc del programa ‘Patrimoni en Acció’ es van iniciar a finals del 2014 i sumen una inversió de més d'1 milió i mig d'euros. El pròxim gran projecte que afrontarà el museu d'Empúries és la renovació de la museografia de l'interior de l'equipament l'any que ve.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar