Publicitat
Publicitat

Mor Víctor Mora, a l'edat de 85 anys

Mor, a l'edat de 84 anys, Víctor Mora, creador de l'emblemàtic Capitán Trueno. A l’Escala fa divuit anys que es celebra el premi de narrativa breu que duu el seu nom. I en fa deu que es va crear la fundació Víctor Mora per a la preseRvació, difusió i estudi de la seva obra.

Víctor Mora, escriptor i guionista de còmics, conegut sobretot per ser el creador d'un dels mites del còmic d'aquest país com el Capitán Trueno, va morir ahir a l'edat de 85 anys. Nascut a Barcelona i de formació autodidacta, la seva primera novel·la va ser "Els plàtans de Barcelona" que, en no superar el filtre de la censura, va veure la llum a París en francès l'any 1066. Va ser la primera d'una trilogia que completarien les novel·les "París flash-back" (1978) i "El tramvia blau" (1985). Tota la seva obra esdevé un retrat del segle XX des d'una òptica progressista i sense concessions. En el vessant polític, va ser militant del PSUC, fet que el va dur a la presó l'any 1957 i que el portà a l'exili a Francça del 1963 al 1968. El 1991 va rebre del govern francès el va nomenar Cavaller de l'Orde de les Arts i les Lletres. El 1997, se li va concedir la Creu de Sant Jordi.

La seva vinculació amb l'Escala neix arrel del concurs de còmic i de narrativa breu que van néixer en el sí del Triumvirat Mediterrani. El de narrativa breu acabaria portant el seu nom i arrel d'aquesta estreta vinculació s'arribà a crear, l'any 2006, la fundació que duu el seu nom, amb la voluntat de preservar, difondre i propiciar l'estudi de la seva obra.

Des de l'Ajuntament de l'Escala, el regidor de cultura, Rafel López, lloava la seva figura:

Per la seva banda, Núria Rodríguez, secretària d'aquesta fundació, lamentava avui la seva pèrdua:

La figura del CApitán Trueno va ser tot un fenòmen editorial del tardofranquisme. Se n'editaven uns característiques quaderns apaisats dels quals, en el seu moment àlgid se'n feien tiratges de més de 100 mil exemplars setmanals. Víctor Mora, sempre molt agraït per la creació a l'Escala de la fundació que duu el seu nom, va ubicar al castell carolingi de Sant Martí d'Empúries la llar del Capitán Trueno.

La vetlla de Víctor Mora es fa avui al tanatori de la Ronda de Dalt, a Barcelona. La cerimònia funerària es celebrarà demà divendres a les deu del matí. Amb tot, però, des de la Fundació es té la intenció de programar un acte d'homenatge a l'Escala en un futur proper:



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar